ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Москов и Адам Персенски са призовани в Столичното следствие заради бартера на ваксини с Турция

Министерски съвет - НСТС - Петър Москов

Здравният министър в оставка Петър Москов е  призован в Столичното следствие във връзка с  досъдебното производство, свързано с бартера на ваксини между България и Турция. Според информация  от прокуратурата, Москов ще стане вторият обвиняeм по случая след Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био".

Скандалът с ваксините избухна през 2015 година, когато Турция ди дари 100 000 дози от 5-валентната ваксина „Пентаксим“иваксина срещу хепатит „Б“, която обаче се оказа забранена за ползване у нас. Още тогава от Министерството на здравеопазването обясниха, че тя ще остане на склад в случай на засилен бежански натиск. В замяна на това дарение, България пое ангажимент да дари на Турция 5 000 000 дози произведени у нас ваксини срещу туберкулоза. В началото на тази година Прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с икономическите показатели на бартера.

По развитието му до онзи ден нямаше публичност, а че то е на финала си стана ясно от обвинението в безстопанственост на Росен Алексиев. Служителят в здравната фирма за производство на ваксини „Бул био“ е обвинен за откритите над 1 милион неетикирани ампули с ваксини срещу тетанус и дифтерия по поръчка на турската фирма "Тюрк илач", произведени в база на търговското дружество в Люлин, която не е имала разрешение за тази дейност. От началото на скандала до днес, Петър Москов твърди, че с бартера е бил защитен националния интерес, че България не е ощетена финансово, а със сделката е бил гарантиран имунизационния календар.

Министърът в оставка, е призован в Столичното следствие в късния следобед. Преди него, оттам ще мине заместникът му Адам Персенски.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст