ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Капиталовите разходи са в риск заради политическата криза

БТА пресконференция Институт за пазарна икономика

През следващата година съществува голяма вероятност капиталовите разходи да са много по-ниски от заложените. Това съобщиха от Института за пазарна икономика (ИПИ) при представянето на редовния си алтернативен бюджет.

"Едно от измеренията на политическите кризи е, че капиталовите разходи по линия на големите европейски проекти не бяха изпълнени през 2013-та и 2014 година“, посочи икономистът Десислава Николова. Тя напомни, че заложеното за догодина е много близко до рекордната сума на усвояване постигната през 2015 г., която беше последната за харчене на пари за предишния програмен период.

"Не е реалистично в толкова ранен етап на новия програмен период да харчим толкова много при положение, че в първите няколко месеца ще сме в политическо безвремие", допълни Николова.  

Посочвайки основните недостатъци на Бюджет 2017-та икономистите очертаха няколко направления, в които те могат да бъдат изчистени. На първо място в бюджета за следващата година трябва да бъде замразен ръстът на държавните разходи извън обещаните "социални бомби".

"При учителските заплати решението е взето и е създадено очакването те да бъдат повишени", разясни Ганев. По думите му в алтернативния бюджет ръстът на учителските възнаграждения е запазен, но са замразени на нивата си от 2016-та много други разходи, например тези за текущата издръжка на администрацията. 

"Обуздаваме и ръста на субсидиите, тъй като виждаме доста сериозно увеличение там. На практика като процент от брутния вътрешен продукт те държат рекорд за последните години", разясни алтернативния бюджет Ганев.

За постигането на балансиран бюджет за догодина се налага и отлагане на големите разходи в сектор отбрана, смятат още от ИПИ.

"Ангажиментите към НАТО така или иначе не ги спазваме. Можем да не ги спазваме и още една година", посочи Ганев.

На фона на политическата нестабилност се налага и спиране на програмата за безплатно саниране. Преди дни стана ясно, че средствата по програмата са свършили и подписването на нови договори е преустановено. 

"Това е една от най-лошите програми измисляни някога", смята Ганев.  По думите му тя е пропагандно въведена, защото създава очакване, че реши проблемът на всички хора. А основния й недостатък е, че става въпрос за заем, който в един момент ще трябва бъде покрит от държавния бюджет.

"Тази мярка ще спести малко пари, тъй като някои от държавните гаранции вече са дадени", пресметна той. 

В алтернативния бюджет се залагат и някои промени, свързани с нововъведенията в осигурителната система. Ако държавата се откаже от увеличението на осигурителните вноски и това на минималната работна заплата, както и от свободното прехвърляне на суми от партидите на бъдещите пенсионери от II-ри стълб към НОИ ефектът за бюджета ще бъде в рамките на 200 млн. лева, пресмятат икономистите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст