ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Работна среща за дейността на доброволните формирования и промените в Закона за защита при бедствия се състоя в Кюстендил

кат

Домакин  на срещата, инициирана от Регионална дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението бе Областната администрация в Кюстендил.  Поводът – влезли в сила промени в Закона за защита при бедствия и състоянието на доброволните формирования в национален мащаб и в Кюстендилска област. На срещата присъстваха представители на държавни институции,  кметове и заместник-кметове на общините в Кюстендилска област, БЧК, ЦСМП, експерти от ГДПБЗН и РДПБЗН – Кюстендил.

Директорът на РДПБЗН – Кюстендил, комисар Светослав Георгиев  благодари на институциите за специалната подкрепа за създаването, организирането и функционирането на доброволните формирования в областта. Той подчерта, че доброволните формирования са участвали през тази година в ликвидирането на 17 произшествия. Екипировката и оборудването им  се оптимизират, на 5 от тях МВР е предоставило безвъзмездно специализирани автомобили. В Кюстендилска област работят 110 доброволци.  Директорът на  дирекция „Критична инфраструктура, превенция и контрол" в ГД ПБЗН старши комисар Александър Джартов  представи промените в Закона за бедствията и  заяви, че те  целят системата за защита да стане по-гъвкава и по-ефективна, като се акцентира върху превенцията и готовността на институциите, а не както досега – върху реагирането и възстановяването. Насоката е да се планира и намали риска от бедствия, да се подобри координацията, да се разпределят и прецизират отговорностите на всички заинтересовани страни, съобразно техните компетенции, и да се повиши активността им на национално, регионално и местно ниво.

Старши комисар Джартов подчерта че с промените в този закон се разширява кръгът на лицата и ведомствата,  ангажирани със защитата при бедствия и Системата за защита при бедствия ще бъде по-ефективна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст