ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Германия оправдаха членовете на “шериатска полиция”

шериатска полиция

Германски съд оправда седем мъже мюсюлмани, създали "шериатски патрул", който обикаля по улиците. Според властите, те не са нарушили закона, съобщи Би Би Си.

Групата предизвика възмущение в германски град Вупертал през 2014 г.,  когато патрулираше, облечена в оранжеви жилетки с надпис "шериатска полиция". Те следяха дали местните жители не играят хазарт, слушат музика или пият алкохол.

Предполагаемият организатор на групата, Свен Лау, е известен мюсюлмански проповедник. Той трябва да отговаря и по други обвинения за подкрепяне на терористична група, биеща се в Сирия.

Видеокадри с "патрула" се появиха в платформата YouTube. Поведението на мъжете бе осъдено от Централния съвет на мюсюлманите в Германия, според които действията на групата "нанася вреди на мюсюлманите".

Окръжният съд във Вупертал постанови, че обвиняемите биха могли да нарушат закона, само ако униформите им са "очевидно сплашващи или войнствени", заяви говорител на съда. Според решението оранжевите жилетки не са представлявали заплаха, като един от свидетелите дори е заявил, че е помислил групата за мъже, празнуващи ергенско парти.

Решението на окръжния съд не е окончателно и подлежи на обжалване.

"Шериатски патрули", съставени от крайно религиозни мюсюлмани, се срещат и в други европейски градове като Лондон, Копенхаген и Хамбург.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст