ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бивш легионер организирал атентатите в Париж и Брюксел

Париж атентат Франция

САЩ включиха в черния списък с международни терористи французин от марокански произход, бивш член на Чуждестранния легион, който според Вашингтон е планирал атентатите в Париж и Брюксел, въпреки че името му не се появява във френското разследване за атентата на 13 ноември 2015 г., предадоха Франс прес и ДПА.

Абделила Химиш с псевдоними "Абдел легионера" и "Абу Сюлейман ал Фаранси" е роден в Мароко през ноември 1989 г., но е израснал в малкия град Люнел край Монпелие. Вашингтон смята, че Химиш е отишъл в Сирия през 2014 г., за да се присъедини към "Ислямска държава". През следващата година той е създал клетка от дошли от Европа бойци, които да извършват нападения в Ирак, в Сирия и в други страни. В даден момент неговият "батальон може да е включвал до 300 членове" според американската дипломация.

Според френския Център за анализ на тероризма и запознат със случая френски източник Абделила Химиш е служил две години в Чуждестранния легион. През този период той е служил в Афганистан. Опитът му във френската армия, към която се присъединява през 2008 г., обяснява бързото му издигане в "Ислямска държава" според центъра за анализи на тероризма.

Според Вашингтон обаче той е замесен и в нападенията във Франция и Белгия на 13 ноември 2015 г. и на 22 март тази година. При серията от атентати във Франция загинаха 130 души, а нападенията в Брюксел отнеха живота на 32 души. Според Държавния департамент на САЩ Химиш е участвал в планирането им.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст