ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КНСБ иска още 100 млн. лв. към бюджета за деца и възрастни хора

пламен димитров

КНСБ иска допълнителни 100 млн. лева към бюджета за 2017 г. . са около 100 млн. лв. е предлага начин за осигуряването им.

"Исканите средства са извън вече договорените от синдиката и заложени в бюджета 650 млн. лв. повече спрямо 2016 г., за заплати и издръжка в бюджетните системи. А за да се случат и заложените 650 млн. лв., е важно бюджетът да бъде гласуван в сегашния му или подобрен вариант. Направихме разчет на исканите 100 млн. лв. Средствата може да бъдат разпределени в много области по малко. На първо място е училищното и детското здравеопазване, където за увеличение на заплатите с 10-15 на сто ще са необходими около 20 млн. лв. За социалните заведения – домовете за стари хора, за хора с увреждания и домовете за деца, има предвидено увеличение от 11 млн. лв., но се искат още толкова. За спешната помощ са били обещани 20 процента увеличение, а са заложени 10 на сто", обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Той допълни, че е било отправено искане за 7 млн. лв. за БАН, отделно от договорени 5 млн. лв. и 11 млн. лв. за Селскостопанската академия. Извън системите за заплати, от КНСБ искат допълнително средства в Държавното обществено осигуряване. Става въпрос за увеличение на минималното обезщетение за безработица от 7,20 лв. на 9,50 лв. на ден и с 20 лв. повече на месечното обезщетение за втората година от майчинството, което е 340 лв.

Утре  от синдиката ще се срещнат с четирите парламентарни групи, за да им предложат и варианти как тези пари да бъдат "намерени", без да се нарушава приходната и разходната рамка на бюджета.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст