ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европравила за спасяване на фирми

вера юрова йоурова

Експертите в Европейската комисия са разработили общи правила, с които ще се даде възможност на закъсали компании в страните от Европейския съюз да избегнат фалит чрез ранно преструктуриране.

Според документа това ще помогне да се поддържа растежът и да се създадат нови работни места. Чрез тази система компаниите с финансови трудности ще могат да започнат преструктурирането си по-рано, за да предотвратят банкрут и да избегнат съкращаването на персонал. Предприемачите ще могат да започнат отново бизнес безусловно освободени от дълговете им в рамките най-много на три години. За този период фирмите ще могат да привлекат инвеститори, да се оздравят и да продължат работа.

Проектът на директивата предстои да бъде разгледан от правителствата на съюза и от Европейския парламент. След като бъде одобрена от законодателните органи, тя ще бъде трансформирана в националното законодателство във всички страни членки.

Целта е с тези мерки да се гарантира, че дадено предприятие ще получи втори шанс за развитие. Създаването на система за фалит и преструктуриране на фирми е повече от наложителна. Всяка година 200 000 предприятия в Европейския съюз фалират, с което пък се губят 1.7 млн. работни места. А в много от случаите това би могло да бъде избегнато, отбелязва еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Юрова. В момента всеки втори европеец казва, че не иска да започва бизнес поради страх от провал, допълва тя.

Несъгласните кредитори и акционери, които са малцинство, няма да могат да блокират плановете за преструктуриране, но законните им интереси ще бъдат защитени, уверяват авторите на документа.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст