ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Геополитика: Украйна започва да губи подкрепата на ЕС в конфронтацията си с Русия

природен газ

Няколко сигнала в Брюксел подсказват, че Европейската комисия (ЕК) започва да оттегля своята подкрепа за Украйна в политическата, а и военната й конфронтация с Русия. Това отбелязва анализаторът Тиери Брос в публикация на сайта на Оксфордския институт за енергийни проучвания, цитиран от investor.bg.

ЕК взе решение, с което позволи на "Газпром" да увеличи доставките през OPAL – газопроводът, който свързва Германия и Чехия и който е реалното продължение на "Северен поток" към Европа. С решението си ЕК задължава "Газпром" да участва в търгове за част от капацитета на газопровода. Компанията ползва по право 50% от него и ще трябва да се бори за още до 40% от капацитета. Желаещи да пренасят газ през този газопровод обаче няма.

В допълнение Русия и Турция се разбраха за "Турски поток". Това означава, че с две важни решения само в рамките на един месец украинската "Нафтогаз" потенциално изгуби около 700 млн. долара годишно от транзита на руски газ, коментира експертът.

Тиери Брос се позовава за своите изчисления на публичните данни на украинската газова компания за транзита на газ през 2015 г. Тогава през съоръженията на "Нафтогаз Украйна" към Европа са преминали 64,1 млрд. куб. м руски природен газ. Транзитните такси са в размер на 1,7 млрд. долара.

С "Турски поток" Русия на първо време ще предоставя цялото количество природен газ на Турция директно – през новия газопровод и през "Син поток". Това ще стане до края на 2019 г, което означава и около 17 млрд. куб. метра по-малко газ през Украйна (а и през България – б. ред.). От постигнатото споразумение между "Газпром" и ЕК за OPAL Украйна ще загуби още 10 млрд. куб. м синьо гориво.

Така транзитът през Украйна след 2019 г. може да се окаже под 37 млрд. куб. метра, а дори и по-малко, ако Русия изпълни плановете си за доставки за Европа през "Турски поток". Затова и Тиери Брос коментира, че стои въпросът дали в ЕС все още стоят на позицията си за силна подкрепа на Украйна, която продължава своите пререкания с Русия. "Въпросът сега е докога ЕК ще продължи да подкрепя Украйна, докато европейските граждани имат други приоритети – заетост и миграция", пише анализаторът.

В Брюксел също имат друг дневен ред, сред важните точки на който е напускането на Великобритания. Може да се окаже и че санкциите срещу Русия, продължаващи вече повече от две години, трудно ще бъдат удължени след 31 януари 2017 г. предвид съпротивата у част от страните от ЕС.

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ също поставя под въпрос продължаването на подкрепата за Украйна.

В годините след разпада на СССР се появиха редица газопроводи, които конкурират транзита през Украйна – "Ямал", "Син поток" и "Северен поток". С икономическата криза през 2008 г. потреблението на газ в Европа намаля. Това постави под силна конкуренция газопроводите, а приходите от транзит за Украйна започнаха да се свиват. Затова и съветът на Брос е Киев да се опита да се адаптира към новата ситуация, а не да продължава да се конфронтира с Русия. Една от възможностите е "Нафтогаз Украйна" да направи икономически неизгодни проекти като "Северен поток" 2 чрез намаляване на транзитните такси през своята газопреносна мрежа.

Засега обаче Украйна действа в точно в обратната посока – от началото на 2016 г. увеличи значително транзитните такси и де факто даде силно оръжие в ръцете на "Газпром" и европейските компании да потърсят алтернативи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст