ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Селфитата – развлечение, реклама, болест

клм

Въпреки хилядите инциденти, включително и с трагичен изход, хората сякаш вече не могат да се освободят от властта на фронталната камера. За съжаление понякога желанието за постигането на перфектното селфи надделява над разума. Преди дни бразилски турист направи на парчета статуята на Архангел Михаил от ХVІІІ в. в Националния музей за старинно изкуство в Лисабон. Той се отдръпнал назад, за да направи селфито още по-ефектно, но не преценил разстоянието и случайно бутнал творбата от постамента й. Най-неприятното е, че тя  не подлежи на възстановяване.

През май друг турист разби 126-годишната статуя на крал Себастиян Първи, качвайки се на пиедестала й, за да постигне по-добър кадър, и белята се случила.

През октомври американка се опита да впечатли гаджето си, но вместо това сащиса световните медии. Докато си правила селфи топлес зад волана, студентката от Тексаския университет се врязала в полицейски автомобил. Двадесетгодишната Миранда Кей Радър признала пред органите на реда, че съвсем забравила за пътя.

Служителка в китайската полиция от град Дундун пък бе уволнена, след като се фотографира без панталони, но с униформена риза, и публикува изображенията в мрежата. Всъщност китайката била обута с шорти, но началниците й не пожелали да вникнат в подробностите.

През април друга пазителка на реда остана без работа заради любовта си към еротиката в униформа. Мексиканска полицайка се снимала с разголена гръд по време на дежурство в патрулната кола и публикувала снимката на страницата си в социална мрежа.

През септември в Русия, в Костромска област, 19-годишен младеж и непълнолетната му приятелка бяха заподозрени в извършването на серия от пожари заради селфита. Двамата си направили романтични кадри на фона на три запалени автомобила и една дървена къща. Полицията открила високохудожествените снимки в мобилния телефон на младежа.

На австралиеца Кевин Куок също му хрумнало да се снима на фона на пожар. Вярно, че не той драснал фаталната клечка. Но вместо да извика службата за борба с горските пожари, запечатал себе си на ефектен кадър с пламтящите дървета. Пожарникарите така и не оценили екстремното селфи.

С пълна сила продължават и инцидентите с трагичен изход. През август седем тийнейджъри от индийския щат Махаращра влезли в морето по време на буря, за да се увековечат в съвместна снимка. Четири от момчетата влезли малко по-навътре и били отнесени от вълните.

През юни седем студенти потънали в река Ганг по време на силен дъжд. Един от тях застанал на ръба на язовирна стена, за да "хване" всички в ексклузивното селфи, но се подхлъзнал и паднал в бурната вода. Шестимата му приятели един след друг се хвърлили в реката, за да му помогнат, но не успели да се справят със силното течение.

Туристка в Индия пропаднала в кладенец също заради селфи. Местните жители й се притекли на помощ, след като чули виковете й. Те направили въже от ризите си и успели да измъкнат злощастната любителка на автопортрети.

 

Американската асоциация на психиатрите признава селфи зависимостта за психично заболяване, което се развива постепенно. Според психолозите манията по автопортретите  е проява на самовлюбване и разновидност на ексхибиционизма. Други лекари пък смятат, че страховете от това явление са преувеличени и че то е само мода, която с времето ще отмине. Някои специалисти изтъкват, че на манията са подвластни хора, които по принцип са склонни към развитие на зависимости – така че е по-добре да си правят селфита, отколкото да играят на хазартни игри. Във всеки случай маниакалната зависимост от каквото и да било едва ли може да се определи като нормално състояние на човека. Най-малкото защото непрекъснатото повторение  на едни и същи дейности – фотографиране, обработка на кадрите, публикуването им в мрежата и отговаряне на коментарите, нарушава вътрешния свят на индивида и възпрепятства пълноценното социално общуване.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст