1300 ромски ученици са кандидатствали по проекта за стипендии

Парламент Меглена Кунева

По проекта за стипендии за подкрепа на ромски ученици да завършат успешно средното си образование към момента 1300 са кандидатствалите ученици, като кандидатите са два пъти повече от стипендиите. Масовият случай на кандидатите е с успех над 5, има и пълни отличници – с успех  6,00, което е чудесно. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева.

"Проектът е по инициатива на Ромския образователен фонд, създаден в рамките на Декадата на ромското включване – през 2005 г., с решение на правителството между България, Хърватия, Чехия, Македония, Сърбия, Черна гора и Словакия. За две учебни години проектът ще се финансира с общо 561 400 евро, като 343 320 евро са от Ромския образователен фонд, а съфинансирането от МОН е 218 080 евро", обясни Кунева в Народното събрание, цитирана от БТА.

Проектът се финансира с 218 080 евро бюджетни средства, което е нищожно на фона на почти 20 милиона лева, които се отпускат само за 2016 г. за всички видове стипендии на учениците у нас.

"Важно е да се отбележи, че бюджетните средства по проекта ще са само за учителите, а парите за стипендиите за 700 български ученици от ромски произход в гимназиален етап ще се предоставят изцяло от Ромския образователен фонд", уточни министър Кунева. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст