Близо 30% от жените у нас са жертва на насилие

насилие жена

Близо 30% от жените у нас са жертва на насилие, алармират правозащитници. Статистиката е по случай международния ден за борба с този проблем.

С този проблем се запознаха пътниците от метрото. Кампанията „Заклех се” дава възможност на мъжете да  положат символична клетва, че няма да упражняват, прикриват или насърчават насилието над жени. Организатор е Съюзът на транспортните синдикати у нас. Оттам призоваха участниците да се снимат за спомен с плаката им и да качват снимките на Фейсбук страницата им. В замяна, всички те ще получат бяла лента – знак за съпричастност с жертвите на насилие.

Идеята е продължение на световната кампания на бялата панделка, която обхваща повече от 57 страни в света.

Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените е инициатива на ООН за премахване на насилието /изнасилване, домашно насилие/, упражнявано върху жени. 25 ноември е обявен за такъв ден с Резолюция на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г.

ООН приканва правителствата, международните организации и НПО да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост. Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит.

Едно от най-големите предизвикателства пред усилията за предотвратяване и прекратяване на насилието над жени и момичета по целия свят е значителният недостиг на финансиране. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст