БСП предлага мажоритарна избирателна система от смесен тип

НДК Пресконференция БСПКорнелия Нинова Румен Радев

БСП предлага мажоритарна избирателна система, но от смесен тип. Това бе съобщено на пленум на партията, който се провежда в хотел "Рамада" в София. Гост на събитието е победителят в президентските избори Румен Радев.

„След успеха на кампанията за президентските избори можем да говорим, че целият български народ подкрепи нашите идеи. Зад успеха на президентските избори стои факта, че е водена модерна и толерантна кампания, която е заложила на диалога и обединението, а не на нападките и конфронтацията.  България не е готова за 100% мажоритарен вот", заяви  Румен Радев, цитиран от Нова телевизия.

Според него проблемът не е само в нов Изборен кодекс, такъв ще се направи и е необходим. Проблемът е в районирането на страната, в така наречената изборна география.

"Това е сложен процес. Категорично поддържам мажоритарния вот. Според мен с цел избягване на изкривяванията и рисковете, до които води 100% мажоритарен вот, какъвто ни се предлага, трябва да имаме и пропорционален елемент. Трябва да използваме добрите практики от други държави“, каза той. 

Румен Радев коментира и бунта в Харманли. Според него трябват спешни мерки за екстрадиция, а причините за случващото се са комплексни.

"Тук става въпрос за изпреварваща информация и за работата на службите в този център. Виждате, че центровете се пренаселват и отдавна алармираме за това. Трябват по-спешни мерки за екстрадиция. Вече имаме споразумение в рамките на ЕС и то трябва да се усети“, подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст