ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Легендарният кубински лидер Фидел Кастро почина на 90 години

фидел кастро

Бившият кубински лидер Фидел Кастро, който през август навърши 90 години, е издъхнал в петък вечер в дома си в столицата Хавана.

"Фидел Кастро ще бъде кремиран в събота", съобщи неговият брат и президент на Куба Раул Кастро, цитиран от Пренса Латина.

Малко след полунощ в петък Раул Кастро съобщи, че тленните останки на революционния лидер ще бъдат кремирани рано в събота сутринта (местно време) „в съответствие с неговата воля“.

Кастро е кубински политик, министър-председател на Куба от февруари 1959 г. до декември 1976 г., а след това председател на Държавния съвет на Куба. Той бе първи секретар на Кубинската комунистическа партия.

Фидел Кастро става министър-председател на Куба след Кубинската революция, която отхвърля подкрепяната от САЩ диктатура на Фулхенсио Батиста. През 1965 г. става Първи секретар на Кубинската комунистическата партия и трансформира страната в еднопартийна система и социалистическа република. През 1976 г. става председател на Държавния съвет на Куба. Той също заема поста върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Куба.

Поради заболяване през лятото на 2006 г. прехвърля временно правомощията си на първия вицепрезидент – своя по-малък брат Раул Кастро. На 19 февруари 2008 г., пет дни преди края на своя мандат, той обявява, че не желае и няма да приеме нов мандат на президент или армейски главнокомандуващ. На 24 февруари 2008 г. Народното събрание на Куба избира Раул Кастро за президент на Куба.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст