Цветанов: Направихме максимума на компромиси за партньорство

Парламент Цветан  Цветанов

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че позицията на партията остава непроменена: към момента нито една парламентарна група не може да състави кабинет и е необходимо да се проведат предсрочни парламентарни избори, които да осигурят на страната стабилност и успешна подготовка за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

"През последните две години направихме максимума на компромиси и „протегнати ръце“ за партньорство. Не може да бъде осигурена парламентарна подкрепа от 43-то Народно събрание за съставяне на нов кабинет, защото подкрепата на част от народните представители от Реформаторския блок не е достатъчна за гарантиране на стабилността му. Освен това съществуват различия с Патриотичния фронт", обясни Цветанов в интервю за БНР.

Той отбеляза, че по време на кампанията за избор на президент е имало популистки изказвания за минимална пенсия в размер на 300 лв. Според него няма политик, който не желае да направи това, защото пенсиите на възрастните хора са недостатъчни. Такава промяна, обаче, според лидера на парламентарната група на партията, би означавала и промяна в скалата на останалите пенсии – над този праг и съответно – ръст на бюджетните разходи от над 1,5 млрд. лв. и увеличен дефицит.

Цветан Цветанов очаква на Консултативния съвет при президента във вторник да се стигне до приемането на общо решение за провеждане на предсрочни избори за Народно събрание в последната седмица на март или в първата на април 2017 г.

"Участие на министри от ГЕРБ в служебен кабинет няма да има, а задачата му ще бъде да създаде среда, която да гарантира провеждането на демократични избори. Решението на партията е да се съобрази с позицията на повече от 2,5 млн. българи, които са мнозинство сред гласувалите на последния референдум. Но ГЕРБ ще участва в обществени дискусии като организираното идния вторник обсъждане, инициирано от парламентарната правна комисия, на което ще се проведат дискусии с представители на НПО и експерти в областта на избирателното право и изборните системи", обясни Цветанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст