ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тръмп: Милиони гласуваха незаконно срещу мен

доналд тръмп

Доналд Тръмп е написал в Туитър, че ако бъдат приспаднати милионите незаконни гласове, ще се види, че е спечелил освен електоралната колегия и народния вот на 8 ноември, предаде Ройтерс.

Твърдението на новоизбрания президент, направено без доказателства, е по повод информацията, че съперничката му Хилари Клинтън води в народния вот с над 2 милиона гласа и се очаква преднината й да достигне 2,5 милиона, когато бъдат обобщени резултатите от гласуването в щати като Калифорния.

В своя туит новоизбраният президент отбелязва също, че ако народният вот определяше резултата, той е щял да спечели и него, фокусирайки кампанията си към общия брой гласове, а не към Електоралната колегия.

По време на предизборната кампания Тръмп непрекъснато повтаряше, че изборите в САЩ протичат с много нарушения и че много хора гласуват в по няколко щата. Очаква се днес Тръмп да се върне в Ню Йорк от имението си в Палм Бийч, където прекара Деня на благодарността, съобщи АП.

Правният екип на Клинтън заяви междувременно, че се е съгласил да участва в повторно преброяване на гласовете в Уисконсин, след като електоралният борд удовлетвори искане на кандидатката на Зелената партия Джил Стайн, което Тръмп нарече "нелепо".

Стайн настоява, че машините за гласуване, използвани в Уисконсин и някои други щати, са уязвими към хакерство и може да са били манипулирани. Тя смята да поиска повторно преброяване също в Пенсилвания и Мичиган, където срокът за подобни искания изтича тази седмица. Трите щата бяха от ключово значение при осигуряването на победата на Тръмп над Клинтън.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст