ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов: Поне в Европа ме оценяват

Приех този орден от името на всички, които се гиржат за сигурността по границата денонощно – граничари, полицаи и военни, както и от името на министрите. С тези думи премиерът в оставка Бойко Борисов откри церемонията по връчването на наградите „Мистър и Мисис Икономика”.

Той изтъкна, че наградата, връчена му от унгарския премиер Виктор Орбан, е знак, че в поне Европа оценяват работата на българските служби. "Навън знаят, че пропука ли се нашата граница, Европа потъва", добави Борисов.

Министър-председателят се обърна към представителите на бизнеса с думите: "Искам да ви поздравя, че вие като гръбнак на нашата икономика направихте доста в последните години. Неслучайно през последното тримесечие сме втори в Европа по ръст на икономиката с 3.6 процента”.

Той призова докато има еврофондове, с които да се оправи инфраструктурата, бизнесът да "надбави" и да се изгради една икономика, която да удържи на "огромните желания и апетити за харчене". За тази година 3.4 млрд. е бюджетният излишък. Веднага имат апетити да ги похарчат, отсече Борисов.

"Всеки иска да се вдигнат пенсиите и заплатите. И аз го искам. Но като се тегли чертата, ще видим колко струва това. Неслучайно за всеки празник даваме 50 млн.лв. за пенсии.  Но това го правим като видим сметката и видим устойчив процес", поясни той и отбеляза, чe ако има устойчивост през следващата година, би призовал минималната пенсия да стане "не 300, а 600 лева". 

"Аз не мога да вдигна ръка и да кажа на партията "вдигайте пенсиите, вдигайте заплатите", за да се спечелят изборите", добави премиерът в оставка. 

Той сподели и притесненията си, че популизмът набира страховита сила в България. Все пак се нае да успокои представителите на бизнеса, като заяви, че след стрес-тестовете на банките и развитието на индустрията в страната, е оптимист. 

"Аз се надявам, че един ден здравият разум ще надделее и в България.Вълната идва, отива си и идва размисълът. Ние оставаме, разбира се не на тези постове, но като стожер на сигурността, няма да се поддадем на всеобщата лудост", каза още премиерът.

В заключение той подчерта, че управлението в бизнеса е подобно на това в държавата. "Вие като работодатели знаете, че исканията винаги повече от възможностите.  И когато видите, че компанията ви е стабилна, има ръст и има договори, вдигате заплатите, за да привлечете по-добри служители. Същото е и в една държава. Но затова има избори, хората да кажат какво предпочитат", изтъкна министър-председателят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст