ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Имена

“И през 2017 г. ще има ръст на кредитирането”, прогнозира Бруно Льору, новият изпълнителен директор на подразделенията на "БНП Париба" – Лични финанси, в България и Румъния. Успешните компании трябва да полагат усилия за повишаване на финансовата грамотност на хората. Освен това отговорното кредитиране предполага прозрачност на условията и което е и по-важно – да можеш да откажеш кредит, когато клиентът може да срещне затруднения с изплащането му, каза той.

 

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, е 1.2 млрд. лева. Това бе записано в макрорамката за 2017 година. От тях 800 млн. лв. са за рефинансиране на вътрешен дълг, а останалите 400 са предвидени като опция за взимане на заем от Банката за развитие на Съвета на Европа за съфинансиране на европроекти, припомни проф. Христина Вучева, бивш министър на финансите. На няколко пъти финансовото министерство обяви, че догодина няма да излизаме на международните пазари, а плащанията по емисията от еврооблигации за 950 млн. евро, чийто падеж е през 2017 г., ще са от фискалния резерв. Според Вучева проблемът е, че у нас няма достатъчно механизми за контрол на харченето на фискалния резерв.

 

Италианската застрахователна група Generali ще преустанови дейността си на 15 пазара, в които бизнесът не носи достатъчно добри резултати и няма изгледи за подобряването им. България не е сред тях, въпреки че през миналата година групата обяви, че ще продаде животозастрахователния си портфейл в страната. Това каза главният изпълнителен директор на Generali за Централна и Източна Европа Лучано Чирина.
 

Бюджет 2017, определен като бюджет на статуквото, се оказва предимство в ситуация на политическа несигурност и правителство в оставка. Това коментира икономистът проф. Ганчо Ганчев. По думите му липсва дългосрочна визия за приоритетите и ролята на държавната хазна като фактор в развитието на икономиката. България има фундаментален проблем с разпределението и преразпределението на ресурсите, посочи икономистът.

 

От началото на 2017 г. цените на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще растат плавно. Ръстът ще бъде с около 5-10% за първата половина на новата година, прогнозира Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул Инс". Поскъпването е неминуемо и ще стартира още в първите седмици на новата година. Основната причина е, че нашата полица покрива едни и същи рискове, както и застраховките "Гражданска отговорност", които се продават в Румъния, Гърция, Австрия, Германия. Лимитите са едни и същи, а цената у нас е в пъти по-ниска, дори спрямо Румъния.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст