ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трезор

Брутният външен дълг на страната ни в края на септември е 34.384 млрд. евро, или с 295.7 млн. евро повече спрямо края на 2015 г., обяви БНБ. За една година дългът се е увеличил с 13.9 млн. евро. Причината е в по-големите задължения на сектор "Държавно управление", които достигнаха 6.512 млрд. евро. Те нарастват с 932.5 млн. евро спрямо края на 2015 г., като това основно се дължи на придобитите от задгранични компании ценни книжа от емитираните през март от България облигации на международните капиталови пазари. За година дългът на сектора се повишава със 765.4 млн. евро.

 

Министерският съвет в оставка упълномощи заместник-министъра на финансите Маринела Петрова да подпише Меморандум за разбирателство с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). С подписването на документа ще се подпомогне създаването на Звено за консултации по Плана за инвестиции за Европа, т. нар. План "Юнкер". Това ще бъде от полза на българските предприемачи, публичните институции и власти при подготовката и структурирането на качествени проекти, които да бъдат финансирани по Плана "Юнкер". Основната задача на меморандума е да се преодолее съществуващото към момента несъответствие между големия брой проектни идеи в страната, които биха могли да бъдат реализирани с помощта на Европейския фонд за стратегически инвестиции, и липсата на голям български стратегически проект, който да е подкрепен по Плана "Юнкер".

 

Министерството на финансите очаква излишък в бюджета от близо 3.5 млрд. лв. в края на ноември. Той ще е малко по-голям спрямо месец октомври. Натрупването на излишък в държавната хазна се дължи на по-добрата събираемост на приходите и на по-ниския размер на разходите, обясняват от финансовото министерство. Част от капиталовите разходи са забавени за края на годината заради сравнително слабото усвояване на европейските фондове и очакваните плащания в края на годината, които са изостанали по "технологични причини".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст