ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В НОВИЯ БР. 48 НА В. “БАНКЕРЪ”, ЧЕТЕТЕ:

Банкеръ_Нов брой_48_01

Бюджетното чудовище бе опитомено

Атракцията Бюджет 2017 приключи в сряда с гласуване почти на ръба. Основният финансов закон влезе в сила с рехав кворум и периодични поименни проверки на депутатите. Кой ще изпълнява бюджет, едва прескочил летвата на одобрение, не е ясно, но мераклиите за следващо правителство трябва да са наясно, че ще стъпват по тънък лед. Не защото бюджетът ще се "счупи", а защото предвидените пари в него може да стигнат за нещо, но за много повече неща и истински политики няма да стигнат. Всичко по темата четете в "БАНКЕРЪ".

 

Държавата гази закона – не застрахова имотите си

Държавни имоти на стотици пъти по-ниска от реалната пазарна стойност застраховат общини, агенции и министерства. По този начин те плащат символични пари за полиците, но при настъпване на застрахователно събитие обезщетенията са жалки. Така, типично по нашенски, въпреки задължителния характер на задължителната катастрофична застраховка за имотите публична държавна собственост, престъпната апатия продължава. Законът не се спазва или поради подобни на цитираната врътки, или просто застраховки не се правят, защото санкциите са неефективни.

 

Нов курс или шок за енергетиката

Въведените от правителството на ГЕРБ мерки за стабилизиране на енергетиката дадоха временен стабилизиращ ефект, но проблемите в сектора продължават да се трупат. Като плюсове могат да се отчетат разписаната Наредба за компенсиране на индустриалните потребители за добавката за "зелена" енергия към цената на тока, регламентирането на дължимите добавки от производителите на ток от възобновяеми енергийни източници за балансиране на системата, устойчивият и прогнозируем модел на ценообразуване и други. Налице са обаче очевидни неефективни управленски решения, които натовариха основно държавните енергийни дружества. Подробности само в "БАНКЕРЪ".

 

70 съдии с отвод по дело срещу Гарибова

Наказателно дело за особено тежък случай на длъжностно престъпление, образувано от Софийската градска прокуратура, отлежава повече от две години в съда и все не може да бъде насрочено. Замесените лица отдавна са широко известни на цялата ни правосъдна система – частният съдебен изпълнител Мариола Гарибова и Момчил Добрев, който работи за нея. Защо по тази история може да се издаде учебник със заглавие "Фокусите, които водят до… безнаказаност", ще научите само от новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Електронното правителство в сянката на реалното

Ако за електронното управление у нас бе направено толкова, колкото е и изписано, то Естония щеше само да ни диша праха в това отношение. Реалността обаче е съвсем друга. След близо две десетилетия, в които различните правителства се опитваха или поне симулираха опити да компютризират чиновниците, харчейки милиони левове, днес сме почти в изходна позиция. Достатъчно е само да видим, че приходите от такси за услуги към бизнеса и гражданите надвишават четири-пет пъти разходите, които администрацията прави за тях, за да разберем, че все още сме твърде далеч от истината.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст