Депутатите запазиха партийните субсидии от 11 лв. на глас

Парламент Менда Стоянова

Годишният размер на държавната субсидия за политическите партии остава в размер на 11 лева за един получен действителен глас. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене текстове от Законопроекта а държавния бюджет за 2017 година. Текстът бе приет с голямо мнозинство от 71 гласа „За”, 10 – „Против” и 21 – „Въздържал се”.

На провелия се, заедно с президентските избори референдум, иницииран от екипа на Слави Трифонов гражданите категорично подкрепиха драстичното намаляване на субсидиите. Те отговориха на въпроса: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?" по следния начин:   2 516 893 гласа "Да" ( 72.16 на сто), с "Не" са отговорили 523 755 гласоподаватели ( 15.02 на сто), без еднозначен отговор са 359 743 бюлетини ( 10.31 на сто), а недействителни са 87 763 ( 2.52 на сто). В крайна сметка около 13 000 гласа не достигнаха, за да бъде референдумът задължителен.

За разлика от въвеждането на мажоритарна система, което от ГЕРБ обявиха, че подкрепят, почти никоя политическа сила не защити намаляването на партийната субсидия, както бе поискано от гражданите. Във вторник лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов каза, че партията му ще се съобрази с гласуваното на референдума. Очевидно, не и с намаляването на партийната субсидия.

Днес в парламента бе направено предложение от народните представители Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров, предвиждащо размерът на субсидията да остане 11 лева за действителен глас, но да не може да надхвърля сумата от 1 600 000 лева за година. според тримата депутати подобен лимит е разумен, защото ще ограничи партиите да получават средства в изключително висок размер, които често се харчат за неполитическа дейност.

Дори това компромисно предложение събра едва 30 гласа „За” от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ, Атака и Български демократичен център. "Против" гласуваха 39 народни представители, от ГЕРБ и БСП лява България, а  39 от ГЕРБ и ДПС се въздържаха.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст