ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полицията върна над 33 хиляди лева на две пенсионерки – жертви на телефонни измами

човек с белезници

У 67-годишния С.М., изпълнявал ролята на „муле“, са открити крупни суми; Над 31 000 лева, 2000 долара, златни и сребърни накити ще бъдат възстановени на две възрастни жени, станали жертви на измами в края на ноември.

В резултат на проведено разследване служители на ОДМВР – Бургас задържаха С.М. /67 г./ от село Звездец. Изяснено е, че от началото на месец септември мъжът е участвал в множество телефонни измами на територията на Бургас, чието пълно документиране предстои. В схемите той участвал в ролята на „муле“.

При ареста на С.М. и последвало претърсване на ползвания от него лек автомобил, са открити две крупни суми /в българска и чужда валута/, както и златни и сребърни накити. Установено е, че те са били отнети в два драстични случая на телефонни измами, извършени на 28 и 29 ноември т.г., жертви на които станали две възрастни жени. В първия случай, след обаждане по телефона за „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници“, 76-годишна жителка на Каблешково изтеглила от банка 11 540 лева, които, съгласно указанията, оставила до дърво в близост до бургаска болница. Там жената получила инструкции да тръгне към Каблешково, за да не пречи на полицията, а когато се прибере, ще намери парите си вкъщи. Чак при прибирането си жената се усъмнила в думите на непознатия, представил се за полицейски инспектор, разбрала, че е измамена и сигнализирала на тел. 112 за случилото се. Жертва на телефонна измама по същата схема станала и 75-годишна жителка на Айтос. Тя изтеглила от два банкови клона общо 20 000 лева, които сложила в торбичка, заедно с наличните в дома й 2000 долара, 35 евро, 60 лева, 20 г златни накити, и неустановен грамаж сребърни накити, и ги оставила до детска пързалка срещу гарата в Айтос. Следвайки указанията, жената се отправила към Бургас, където трябвало да изтегли още 10 000 лева, които да остави до магазин зад Автогара Запад, но се усетила, че е измамена и не изтеглила исканата сума.

След успешната реализация на бургаските криминалисти, на двете потърпевши ще бъдат реално възстановени общо 31 600 лева, 2000 долара, 35 евро, 20 г златни накити, както и сребърни бижута.

От ОДМВР – Бургас съобщават, че през вчерашния ден са направени нова серия от опити да бъдат измамени възрастни бургазлии същата схема. За щастие, те са неуспешни благодарение на съобразителни банкови служители и на бързите действия на полицаите.

Подобен случай с щастлива развръзка имаше и в началото на месец септември. Тогава, след незабавни действия, предприети от служители на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас, бе задържан криминално проявеният П.К. /52 г./ от пернишкото село Сирищник. Изпълнявайки ролята на „муле“, той „прибра“ от 73-годишна бургазлийка 11 680 лева, заблудена отново по схемата за съдействие на полицията и изтеглила крупната сума от банков клон.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст