ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инспекцията по труда започва проверки по зимните курорти

Банско

Във връзка със старта на активния сезон от началото на следващата седмица Инспекцията по труда стартира масирани проверки в зимните туристически курорти на територията на  София област, Смолян и Благоевград. Приоритет при проверките ще бъде контролът по законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, заплащането на труда и работното време.

"Най-честите нарушения при сезонната заетост са свързани с незаконосъобразно полагане на извънреден труд, както и незаплащането му с увеличение. Не се заплаща с увеличение и работата през празнични и почивни дни", посочват от инспекцията по труда. Сред честите нарушения са и неосигуряването на задължителна междудневна и седмична почивка.

"Наетите не могат да започнат работа преди да им бъде предоставен екземпляр от трудовия договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението за регистрирането му в НАП и длъжностна характеристика", съветват инспекторите. Преди да подпишат хората трябва да се убедят, че в договора фигурират всички задължителни клаузи според Кодекса на труда – датата на сключване и продължителността му, мястото на работа, наименованието на длъжността и характера на работата, продължителността на работния ден или седмица, размера на основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, размера на основния и удължен отпуск. (Чл. 66 от Кодекса на труда).

През миналия туристически сезон – периодът декември 2015 г.  и от януари до март 2016 г., дирекциите на Инспекцията по труда в София област, Смолян и Благоевград са извършили 330 проверки в дейностите"Хотелиерство" и "Ресторантьорство". От тях 80 са за контрол за изпълнение на дадени задължителни предписания. Констатирани са почти 1500 нарушения, от които по трудови правоотношения – почти 840 бр., а по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд – около 600 броя. Нарушенията, свързани със заплащането на труда, са 200 или 1/4 от всички нарушения по трудовите правоотношения. Около 200 са и нарушенията, свързани с възникването на трудовите правоотношения, като най-често те са свързани с липсата на някои задължителни клаузи в трудовите договори. На работниците често не се предоставят задължителните документи преди започване на работа или след прекратяването на трудовото правоотношение. Установените случаи на работа без трудов договор са 32. Съставени са 33 акта за установяване на административни нарушения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст