ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Роналдо укрил данъци за милиони с фирма в Ейре

Кристияно Роналдо едва ли е доволен

Кристиано Роналдо е на път да се превърне в след­ващия ”клиент” на испанската прокурату­ра. След Лео Меси и Неймар, Кристиано Роналдо е на път да се превърне в след­ващия "клиент" на испанската прокурату­ра и местните данъч­ни власти.

Сайтът "Футбол Лийкс" разкри, че от го­дини португалецът декларира огромна част от приходите си от реклами през тър­говско дружество, регистрирано в Ейре, информира Novsport. Компанията се нарича "Multisports & Image Management Limited" и на пръв поглед по никакъв начин не може да бъ­де свързана с името на Роналдо. Тя е ос­новата през 2004 г., 12 месеца след като Кристиано премина­ва от "Спортинг" в "Манчестър Юнайед", като седалище­то й е в Дъблин.

Причината е прозаичният факт, че Ейре е държа­вата в Евро­па с най-ниско корпоративно об­лагане при ставки от 12,5%. Испанските данъчни власти обаче гледат с изключително лошо око на операциите по прехвърляне на доходи за облагане в държави различни от посто­янното местожител­ство на лицето. Съ­щото се отнася и за случаите, когато то се опитва да се скрие зад търговско дру­жество.

Бърза справка показва, че ако Кристиано деклари­раше рекламните си договори в Ис­пания, щеше да му се наложи да отде­ля близо полови­ната от приходите си по тях за хазна­та, тъй като ставка­та за облагане там е 43,5%. От "Футбол лийкс" разкриват в детайли механизма, по който Роналдо е осчетоводил най-тлъстите си рекламни контракти през ирландската си фирма.

Става въпрос за договорите му със спортния гигант "Nike", веригата за бързо хранене "Kentucky Fried Chicken", автомобилния концерн "Toyota", банка "Espirito santo", "Jacob & Co y Mobily", "Konami" и шампоаните "Clear".

Приложена е и документация по някои от контрактите на тези компании с ирландската фирма на Кристиано, като в нито един от тях не фигурира името му.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст