ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Британският Върховен съд започна да разглежда жалбата на правителството по решението за Брекзита

лондон

Върховният съд на Великобритания започна днес разглеждането на обжалването от правителството на решението на Висшия съд в Лондон за лишаване на кабинета на премиера Тереза Мей от правото самостоятелно, без разрешение от парламента, да задейства процедурата по член 50 от Лисабонския договор за излизане на страната от Европейския съюз, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Жалбата на Мей ще се разглежда през следващите 4 дни с участието на всички 11 членове на най-висшата британска съдебна инстанция, а решението ще бъде обявено през януари.

Наблюдатели отбелязват, че Върховният съд за първи път от много години заседава в пълен състав. Съдебната битка има важни конституционни последствия за баланса на пълномощията между изпълнителната и законодателната власт и стана причина за ожесточени дебати в британското общество по болезнения въпрос как и дали изобщо страната ще излезе от ЕС.

Откривайки съдебното заседание днес, председателят на съда Дейвид Нюбъргър осъди остро "заплахите със сериозно насилие и неприятни обиди" срещу Джина Милър – една от ищците, настояваща, че парламентът трябва да се произнесе по въпроса. "Заплахите и обидите срещу хора само защото те упражняват фундаменталното си право да се жалват в съда, подкопава върховенството на закона", подчерта той.
Финансистката Милър и друг ищец, коафьорът Деър Дос Сантос, поставиха пред съда въпроса, че Брекзитът би отнел част от правата им, включително правото на свободно движение из ЕС – нещо, което, според тях, не може да стане без одобрението на парламента.
Миналия месец лондонският Висш съд се съгласи с техните аргументи. Правителството обаче смята, че той е изтълкувал закона погрешно.
Премиерът Тереза Мей смята да задейства член 5 до края на март въз основа на съществуващо от много векове правомощие, наречено "кралски прерогатив". Този прерогатив, който първоначално е бил право на монарха, но сега се използва от управляващите политици, дава възможност да се вземат решения за присъединяване или излизане от международни споразумения без парламентарен вот.

Адвокатите на правителството начело с главния прокурор Джеръми Райт твърдят, че британският народ се е произнесъл чрез референдума на 23 юни за напускане на ЕС. В тяхната писмена обосновка пред съда се казва, че парламентарно гласуване по въпроса би означавало депутатите да бъдат накарани "да отговорят на точно същия въпрос, който парламентът вече постави пред електората и който получи своя отговор в референдума".

Изказвайки се на днешното съдебно заседание, Райт отбеляза "огромното конституционно значение" на процеса. Той изтъкна, че лондонският Висш съд е взел погрешно решение, и повтори тезата си, че "парламентът бе напълно и съзнателно въвлечен" в процеса на използването на член 50.

Макар че драмата в съдебната зала ще се развива чрез сухия език на правото, страстите извън залата бушуват. Решението на лондонския съд миналия месец разяри привържениците на Брекзита, които видяха в него опит да бъде блокирано или отложено излизането на Великобритания от ЕС.

Вестник "Дейли мейл" нарече съдиите "врагове на народа". Джина Милър пък стана прицел на лавина от обиди в интернет и социалните мрежи за ролята й по делото. Пристигайки днес съда с адвокатите си, тя бе посрещната от бурно акламиращи я проевропейски привърженици, надянали перуки на съдии, както и от група бурно освиркващи я привърженици на Брекзита. Миналата седмица властите отмениха насрочен за днес голям протестен марш на привърженици на еврофоба Найджъл Фараж с искане съдиите да уважат волята на мнозинството поради опасения на самите организатори, че шествието може да бъде "похитено" от крайнодесни екстремисти.

Около сградата на Върховния съд са поставени метални ограждения, а полицейското присъствие е засилено.

Съдебната сага се усложнява от включването в нея на нови участници, включително политици от Северна Ирландия, които също искат право на глас по спорния въпрос, и правителството на Шотландия, което настоява, че регионалният парламент също трябва да се произнесе. Британците гласуваха с 52 процента срещу 48 за излизане от ЕС, но шотландските избиратели със солидно мнозинство подкрепиха оставането в съюза, и шотландското правителство сега твърди, че тази част от Обединеното кралство не може да бъде извадена от ЕС против тяхната воля.

Много правни експерти прогнозират, че правителството вероятно ще загуби делото и ще бъде принудено да поиска съгласието на парламента.
Макар противниците на Европейския съюз да казват, че делото е опит да бъде блокиран Брекзитът, то най-вероятно няма да спре излизането на страната от ЕС, отбелязва АП. Едни дебати в парламента може да забавят графика за излизането, но повечето депутати от големите партии са заявили, че няма да се опитат да оспорят резултатите от референдума. Парламентът обаче може да поиска мнението му да бъде взето предвид в правителствената стратегия за предстоящите преговори с Брюксел.

Говорителка на Тереза Мей заяви по повод началото на съдебното заседание, че правителството уважава решението на британците да напуснат ЕС и ще задейства съответната процедура до края на март догодина, както е предвидено. Тя остро осъди "онези, които искат да осуетят изпълнението на волята на британския народ, забавяйки процеса на развода с ЕС и опитвайки се да вържат ръцете на правителството в преговорите".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст