ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Реформаторите започнаха консултации за съставяне на правителство

извънреден министерски съветНайден Зеленогорски Петър Москов Меглена Кунева

Реформаторският блок (РБ) започва политически консултации с парламентарно представените сили с ясна евроатлантическа ориентация и демократически ценности. Това решение взе Изпълнителният съвет на коалицията.

"Полагаме усилия за недопускане на БСП и ДПС отново в управлението на страната", се казва в решението на изпълнителния съвет на РБ.

Целта на консултациите с други партии е да се разбере дали е възможно в рамките на този парламент да бъде сформирано стабилно мнозинство, гарантиращо продължаване на реформите. Акцентите в тях са борбата с корупцията, съдебната реформа, образование и здравеопазване, отбрана и сигурност, енергетика и икономическа стабилност.

Ако консултациите покажат възможност за мнозинство, Реформаторите ще използват мандата, който се предполага, че президентът Росен Плевнелиев ще им даде и ще участват в парламентарно мнозинство, но няма да излъчват политически лица в новото правителство. Ако разговорите с останалите партии в парламента не покажат воля за мнозинство и мандатът бъде връчен на РБ, блокът ще го върне незабавно, се казва още в решението на Изпълнителния съвет.

Вече започнаха консултациите с ГЕРБ. На срещата, която се провежда в сградата на Министерския съвет, са Борислав Великов, Меглена Кунева, Найден Зеленогорски, Петър Москов, Орхан Исмаилов и Менда Стоянова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст