ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Италианското правителство купува “Монте дей Паски”?

Италианското правителство се готви да придобие контролния пакет акции на закъсалата банка "Монте дей Паски", съобщава агенция Ройтерс. Според анонимни източници на агенцията, надеждите за частно спасително финансиране избледняват след решението на премиера Матео Ренци да подаде оставка.

Правителството планира да купи акции, държани от акционери на дребно, като по този начин увеличи участието си до 40 на сто. Това означава, че Министерството на финансите на Италия ще бъде в състояние да контролира третата по големина банка. Според "Ройтерс", които цитират правителствено постановление за разрешаване на сделката, изкупуването ще започне през уикенда.

Държавата ще изкупи акции, държани от около 40 000 инвеститори на дребно. Така се изключвала възможността за масово изтегляне на депозити, което можело да предизвика по-широка банкова криза. "Това е означава национализация със силно присъствие от страна на държавата, което може да привлече и други инвеститори ", заявил един от източниците на "Ройтерс", пожелал анонимност.

Европейската комисия ще трябва да прецени дали намесата на правителството се провежда по правилата на ЕС.

Главният изпълнителен директор на банката Maрко Морели е провел разговори с официални представители на Европейската централна банка във Франкфурт на 6 декември (вторник). Очаква се управата на  "Монте дей Паски" да се събере през тази седмица.

Италианското финансово ведомство и представителите на заемодателя са отказали коментар.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст