ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как 11 дка общински имоти в Младост стават частни, а общината не знае

Как няколко парцела с обща площ 11 декара, при това в най-желаните от строителите части на столичния ж.к. „Младост” се оказаха не общинска собственост, а частна? При това Столичната община разбра от bTV, че вече не е собственик на своите имоти. Прехвърлянето на собствеността става по скандален начин, но сделките „минават” пред всички институции, които е трябвало да гарантират законността, разкрива разследващият репортер на bTV Стоян Георгиев.

„Възстановяването на собствеността” започва с три документа – решения на поземлена комисия от 1994 и 1997 г., които се оказват… фалшиви.
Решението на поземлената комисия в Панчарево от 1994 г., не се базира на абсолютно никакви документи. Нито посоченият – вече покоен, реститут, нито наследниците му са имали земи за възстановяване – нито в „Младост”, нито където и да било
.

За едноличен наследник на реститутите е посочен 48-годишния Николай Ганчев. Мъжът обаче е клошар, бил е и наркозависим. Не е съвсем ясно какво прави сега, но се говорело, че живее във фургон в някакво село.

Следваща стъпка в схемата – наркозависимият Николай продал на Орлин Колев наследството си за милиони за скромната цена от 1000 лв. Това е станало през октомври миналата година. 61-годишният Колев задвижва на цялата процедура по реституцията в „Младост”. На официалния му адрес на ул. „Димитър Петков” № 91 в София обаче вместо дом, има… стар павилион за скара и бира.

Мъжът, който работи в павилиона казва, че и полицията идвала да търси тук въпросния Орлин, но безрезултатно. Орлин е „бушон” и в други афери, разбираме още при посещението си на павилиона. В същото време двама нотариуси провъзгласяват Колев за собственик на петте имота в „Младост” на базата на фалшивите решения на поземлена комисия – нотариус Румен Димитров за три от имотите и нотариус Стилян Тютюнджиев – за другите два. „Няма как да се провери дали решението е истинско, или не, защото то си има всички атрибути… Носи си отговорността този, който го дава”, обяснява единият нотаруис пред камерата ни, запитан как така не се е усъмнил в истинността на документите.

Подобна е тезата и на другия нотариус.

Орлин Колев от скара-бирата придвижва всички документи за по-малко от месец, но… остава собственик на имотите в „Младост” по-малко от 10 минути.На 10 декември 2015 г. нотариус Румен Димитров прави констативен акт за един от имотите – градинка в „Младост 4”, а същия ден и час при същия нотариус той я продава на фирма „Фикс Партнърс”.

Фирмата е собственост на Христо Методиев и Славин Алексиев, свързани с придобиването на десетки имоти след съмнителна реституция и „герои” в други разследвания на bTV. В район „Младост” научават от bTV, че вече не са собственици на общинската земя. Шокирани са да разберат, че общината е отписана от кадастъра, без да бъде уведомена. Трябва да има одобрение за отписване, както и от Кадастъра да ни съобщят за изменението на кадастралната карта, подчертават от там. В общината дори ни показват и план за разширение на детската градина върху трите декара земя, която вече… не е общинска.

Така остава най-големият въпрос: как Агенцията по кадастъра – институцията, призована да гарантира собствеността ни, е отписала Столичната община като притежател на собствения ѝ имот и е регистрирал там частни собственици? „По принцип би било нарушение, ако те са били вписани в кадастралния регистър. Ние не сме ги уведомили, че някой иска да бъде вписан в имота. Към октомври 2015 никой не е бил вписан в кадастралния регистър”, казва шефът на агенцията инж. Димитър Величков.

Когато е правена кадастралната карта на район „Младост”, всички актове за общинска собственост са предоставени за вписване. След като има акт за общинска собственост, той задължително е трябвало да е вписан. Ние по закон сме длъжни да предоставим тази информация още при изготвянето на кадастралната карта, казват обаче от общината.

Шефът на софийския кадастър е убеден, че няма нищо нередно в това да приемеш за факт, че терен на стойност около 1 млн. лв., на метри от метростанция и от бизнес парка е ничий.

На въпроса как някой идва, предоставя фалшификати, при това лоши, и службата по кадастръра се задейства, инж. Величков отговаря:„Пак казвам – нямаме задължението да гарантираме (…)Решението на Поземлената комисия е документ, който удостоверява, отзад има и печат че е влязло в сила (…) Не сме ние органът, койот ще каже (че фалшив)”, са част от обясненията му.

Оказва се, че нотариусът няма задължението да гарантира истинността, кадастърът няма задължението… Ами ако утре някой вземе вашата земя? „Това не е въпрос, на който мога аз да отговоря”, казва инж. Величков.

Градинката, за която Столичната община научи от нас, че вече не е нейна собственост, се намира между блоковете 428, 429. Това е последното оцеляло зелено пространство, но когато багерите влязат тук, за да построят поредния блок, хората вероятно ще протестират…  И тогава срещу тях ще има инвеститор, който ще им каже, че частната собственост е неприкосновена.

Историята обаче продължава, защото може да се окаже, че и земи на Министерството на отбраната край „Цариградско шосе” са станали обект на подобна измама. Те пък са възстановени по закона за земеделските земи, макар никога да не са били земеделски и в ТКСЗ. Но подобно недоглеждане има и в сегашния случай – например някой можеше да види, че поземлена комисия в Панчарево е издала актове за собственост за райони в „Младост” – т.е. извън нейната юрисдикция. Някой би забелязал, че реститутът, чиито земи се предполага, че са национализирани навремето, е бил на 17 години, когато национализацията в България вече е напълно приключила – през 1957 г., т.е. вероятно е бил малък, за да има свои имоти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст