ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Новите стандарти за капиталово покритие в банковата сфера са предизвикателство

Въвеждането на новите стандарти за по-високо капиталово покритие в банковата сфера през 2017 г. ще бъде предизвикателство за банковата система от оперативна и техническа гледна точка. Истинската трудност обаче през следващата година ще бъде запазването на финансовата и икономическата реалност такава, каквато е през 2016 г.

Това коментира председателят на Надзорния съвет на Societe Generale Експресбанк Мартин Заимов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му, от една страна това е свързано със свръхликвидността, големите обеми на спестявания както при домакинствата, така и при компаниите, и от друга – с ниското търсене на кредити.

Нормалният баланс на банките е нарушен от няколко години, посочи банкерът. "Рискът намалява, провизиите в повечето банки са на адекватно ниво, но сега има затруднение с приходите", обясни той. "Няма причини за разхлабване на риска при кредитирането", каза още Заимов. Той подчерта, че трудността в момента е в ниското търсене на кредити, а не в ограничението и предлагането от страна на банките.

Заимов коментира още, че през 2017 г. очаква да има сливания на банки. Стрес тестовете в банковия сектор показаха, че в системата има по-голяма дисциплинираност, добави експертът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст