ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обама защити стратегията си за тероризма

Американският президент Барак Обама защити вчера стратегията си в борбата с тероризма и изтъкна, че през двата си президентски мандата е отхвърлил практики като изтезанията, придържал се е към американските ценности и е избегнал пълномащабни военни операции, съобщи Асошиейтед прес.

Обама изнесе във военновъздушната база "Макдил" във Флорида последната си реч за националната сигурност. Той изложи силни доводи в подкрепа извършването на въздушни удари с дронове и използването на отряди командоси вместо впускане в сухопътни войни, подобни на тези в Афганистан и Ирак, започнати от предшественика му Джордж Буш. По думите му ударите с безпилотни самолети са предотвратили гибелта на много цивилни, тъй като са по-прецизни от тези с конвенционални бойни самолети и не носят риск за живота на американски военни, за разлика от сухопътните операции.

Въпреки войната в Сирия и терористичните нападения в САЩ и Европа през последните месеци, Обама смята, че предвожданата от Вашингтон международна коалиция постига напредък. "Важното е да пречупим гръбнака на Ислямска държава", каза той и посочи териториалните загуби, които е претърпяла групировката в Ирак.

Обама използва речта си, за да призове за пореден път за закриването на затвора в Гуантанамо – нещо, което безуспешно опитваше да направи през осемте си години на власт.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст