ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Имоти на военното ведомство са присвоени по схемата с реституцията на терени

Три имота, собственост на Министерството на отбраната (МО), са станали частни по същата схема, по която са присвоени общинските имоти в ж.к. „Младост“, разкри разследване на bTv. Терените се намират на територията на район „Младост“, но в кв. „Полигона“. Отново е фабрикувана реституция, използвана е същата верига от хора – подставено лице купува имот предполагаемо наследство от човек с нисък социален статус. Фабрикува се реституция, документите за която се представят на нотариус. Той създава констативен акт, на чиято база се вадят документи (скици) от Агенцията по кадастър. Заедно с тези скици се прави нов нотариален акт, теренът се препродава и вече чист попада в бизнесмени, които пък го продават на инвеститори.

Оказва се, че няма кой да гарантира законността на „реституцията” на апетитни имоти в София, макар скандалната схема да е съшита с бели конци. Схемата се използва предимно за имоти, които не са актувани. Те се полагат по закон на общината, предимно са в предрегулация, но нямат акт, т.е. явяват се като бели петна.

В случая в „Полигона“ става въпрос за имоти, които са били отчуждавани, а отчуждаваните имоти не подлежат на реституция.

Служители на отдел „Кадастър“ и отдел „Общински имоти“ на район Младост разясниха пред камерата на bTV, че по плана от 1939 г. единият имот е бил отчужден за нуждите на Министерството на отбраната. Т.е. той вече не е бил земеделски и не може да бъде възстановен от поземлена комисия. Сделката за друг от имотите – до един от най-големите молове в града, е от септември 2016 г. За него се твърди, че е бил нива, но според служителите от отдел „Кадастър“ нива не може да има такава конфигурация. Освен това в момента той обгражда напълно друг терен, законно възстановен през 90-те.

Предстои МО да каже дали имотите са били деактувани – единствения законен начин да бъдат приватизирани или реституирани.

Говорителят на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова коментира, че след самосезирането на СРП е започнала проверка, която ще установи дали имотите на МО са придобити с фалшиви актове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст