Как се печели от фалшивите новини

пари

Освен за политически цели измислените и изкривени информации със сензационни заглавия имат и друга роля. Те са източник на сериозни печалби за тези, които ги разпространяват. Ако се върнем на примера с Disinfomedia.inc и Джестин Колър, ще видим, че сайтовете му носят десетки хиляди долари на месец от реклами. Всеки нов клик осигурява допълнителни приходи, защото така работи рекламата в интернет. Конкретна цена за 1000 импресии е трудно да се даде, тъй като зависи от множество фактори, но най-общо може да се сложи рамка от 1 цент до 20 долара или евро. У нас тарифите клонят към долната граница поради липсата на големи рекламодатели, но в САЩ и Западна Европа положението е съвсем друго. Както е известно, най-големият дистрибутор на маркетингово съдържание в мрежата е Гугъл, чрез платформата си AdSense. Търсачката ползва алгоритми, които следят поведението на потребителите и им предлага банери за неща, които са търсили или за които се интересуват. Системата обаче не разпознава дали даден сайт разпространява фалшиви новини и съответно публикува обяви там, където "се рови" читателят. По този начин се получава абсурдната ситуация, в която онлайн рекламодателите, без да знаят, финансират анонимните сайтове, привличащи голям трафик. И е напълно възможно до някоя пълна нелепица, която четем в нета, да стои банер на престижна автомобилна марка и компания за електроника. Между другото, това допълнително легитимира въпросните сайтове. Именно по този начин напълно измислената статия, в която Йоко Оно "признава" за любовна афера с Хилари Клинтън, бе възприета за достоверна от милиони хора. 

Най-голямата разкрита досега фабрика за фалшиви новини – но с реални печалби, е в македонския град Велес. Откъде смятате, че тръгна споменатият вече слух за пола на американската първа дама? Според журналистическото разследване на BBC във въпросното градче, разположено само на 150 км от Благоевград, има 200 души, които се изхранват с производството на фикции за глобалните мрежи. Почнали били от скука, но бързо разбрали, че могат да печелят добре.

Търсене в Domain Tools показва, че във Велес са регистрирани над 200 ориентирани към САЩ информационни уебсайта. Те следват един от двата модела – някои се маскират като известни медии от сорта на "Ню Йорк таймс" или "Фокс нюз", други си слагат помпозни имена, които звучат американски – usadailynews24.com, USConservativeToday.com и т.н. В последните месеци се появиха и такива като DonaldTrumpNews.com и TrumpVision365.com. Всички те по-често препредават новини от други анонимни американски сайтове, но понякога съчиняват и свои. 

"Младежите, които създадоха тези сайтове, изобщо даже не се интересуват от Доналд Тръмп или от политиката в САЩ. Те просто искат да припечелят пари", изтъква пред германския вестник "Ди Велт" 34-годишен жител на Велес.

Нещо подобно се получава и у нас – с тази разлика, че само няколко души биха могли да стоят зад десетките анонимни сайтове, да плагиатстват от себе си и да трупат посещения, които после Гугъл им осребрява. Дори печалбите да не са за десетки хиляди долари както при Колър, суми от по няколко хиляди лева на месец също не са за подценяване.  

Уличените в разпространяването на манипулации имат и желязно алиби. Те казват, че не заблуждават никого, а самите читатели искат да бъдат заблудени, като цъкат в сайтовете им. "Никой не ги кара да кликват" е пренебрежителното, но безкрайно вярно обяснение.  

 

Откъде тръгва всичко виж тук

Има ли спасение от заразата виж тук

В капана на фалшивите новини виж тук

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст