ЕК нахрани граничарите празнично с 36 млн.евро

граница

В навечерието на Рождество Христово истинският Дядо Коледа се оказа Европейската комисия. Комисарите одобриха отпускането на допълнително извънредно финансиране за България за охрана на границата и справяне с миграцията в размер на 48.2 млн. евро. МВР ще получи 36.3 млн. евро за подобряване на управлението на границите, включително и за закупуване на техника за наблюдение на границите, на граничните пунктове и за подобряване на компютърните системи на гранична полиция. Други 12 млн. евро ще бъдат използвани за допълнително подобрение на управлението на мигрантските потоци. Решението за отпускането на тези суми допълва грантовите споразумения между ЕК и България, с които на страната вече бе отпуснато финансиране в размер на 101 млн. евро. В момента се разглеждат допълнителни искания за отпускане на финансиране. Извънредните пари са в допълнение на сумата от 91 млн. евро, които вече бяха заделени за България по линия на националните програми за периода 2014-2020 година.

Общо 75.3 млн. лв. са разходите за охрана на българо-турската граница от началото на 2014 г. до края на септември 2016 г., отчете през същия месец вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. И въпреки това положението на командированите по границата служители на МВР продължава да е тежко заради липсата на униформи, оборудване и лоши битови условия.

По заповед на премиера Бойко Борисов през октомври 2016-а Министерството на вътрешните работи започна процедура по назначаване на служители по трудово правоотношение, които след влизането в сила на промените в Закона за МВР могат да осъществяват съдействие при граничния контрол и охраната на държавната граница. По неофициална информация в МВР ще бъдат приети на трудов договор 1000 пенсионирани военни и полицаи. В техните правомощия влиза задържането на нарушители на граничния режим, както и предаването им на компетентните полицейски органи. При изпълнение на тези функции служителите ще имат право да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо, при оказана съпротива или при опит за бягство от нарушителите.

В средата на последния месец от 2016-а "Гранична полиция" получи 12 високопроходими автомобила от Федералното министерство на вътрешните работи на Германия. Те ще бъдат използвани за противодействие на незаконната миграция и трансграничните престъпления по българо-турската граница. Дарението връчи д-р Хелмут Тайхман, ръководител на отдел "Федерална полиция" във Федералното министерство на вътрешните работи. "Миграционният натиск, под който се намира България, е значителен. Българската "Гранична полиция" трябва да пази границите с Турция и с Гърция. Ние много добре съзнаваме, че голяма част от мигрантите се стремят да стигнат до Германия. Германският федерален канцлер преди няколко дена заяви, че ситуация като тази от лятото на 2015 г. не бива да се повтаря. В този смисъл е важно да допълваме нашето сътрудничество чрез двустранни мерки и отвъд операциите на ФРОНТЕКС. Радвам се да предам днес тези автомобили, които са предназначени за използване за операции по трудните от топографска гледна точка граници на България", заяви д-р Тайхман.
Дарените автомобили са пикапи "Steed 5", произведени от завода за автомобили "Great Wall"  в Ловеч.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст