Явор Сидеров: Борбата с корупцията не е само на думи

корупция

Аргументите, които се изтъкват срещу антикорупционния закон, сами по себе си са по-скоро оправдание, а законът се оказва неприемлив за по-голяма част от народните представители. Това заяви в предаването "Преди всички" Явор Сидеров, секретар на Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет: Подозирам, че част от тях не разбират смисъла от създаването на закон от такъв тип и второ – от създаването на единен орган, който да се бори с корупцията, поне административно.

И сега разполагаме с архитектура от органи, но като цяло резултатът е слаб, посочи Явор Сидеров. Той нарече предубеден подход определянето на Антикорупционния закон като "Законът Франкенщайн": Автоматичната презумпция, че един закон ще бъде репресивен само защото сме решили, че това ще бъде така, показва едно неразбиране и недобронамереност към него от самото начало.

Загубихме усещането, че антикорупционната борба е не просто нещо, което трябва да се прави на думи, подчерта Явор Сидеров:  Законът засяга висшите етажи на властта. Тук не става дума за всеобхватна борба с корупцията като цяло. Корупцията е изключително сложен феномен. Законът няма претенцията да предлага генерална формула за борба с корупцията по принцип. Той предлагаше конкретни мерки, които до голяма степен биха предотвратили корупцията по висшите етажи на властта. Това, което загубихме, е една добра инерция, добра дискусия какво бихме могли да направим за тази част на проблема.

Запитан дали пред закона има перспектива в следващия парламент, Сидеров отговори, че не знае дали това може да се случи в настоящия му вид, защото следващото Народно събрание започва на чисто, но по думите му темата със сигурност ще има продължение.

В българското общество има солидно мнозинство "за" реформа в борбата с корупцията, въпросът е то да намери глас, каза в заключение Явор Сидеров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст