Прогнозират поевтиняване на китайския юан през 2017-та

китайски юан

През 2017 г. курсът на китайския юан по всяка вероятност ще продължи да върви бавно надолу. Това прогнозират китайски и европейски финансисти, цитирани от международни агенции. Към днешна дата (23 декември 2016 г.) официалният курс на юана е 6,9463 за 1 долар уточняват от инвестиционния посредник "Капман". Според прогнозите, през следващата година 1 долар ще се разменя за 7-7.15 юана, като според някои анализатори, курсът може да стигне и до 7.5 юана за долар.

Една от основните причини за "отслабването" на юана е отливът на капитали от Китай в чужбина, смятат анализаторите. Същевременно Китайската народна банка, за да насърчава отпускането на кредити от търговските банки – което от своя страна цели стимулиране ръста на икономиката – почти ежеседмично през последните месеци прави вливания на ликвидност към търговските банки посредством репо сделки с обратно изкупуване.

Тези вливания на ликвидност обаче сериозно повлияха на валутните резерви на Китай, които през 2016 г., според различни източници, са намалели с около 400-500 млрд. долара (от около 1,3 трлн. долара). А това означава, че вероятно през следващите месеци възможността за въздействие на Китайската банка върху курса на юана ще бъде по-ограничена.

Ако погледнем и към Китайската борса в Шанхай, основният индекс  Shanghai Composite (SSEС) през изтичащата седмица (19-23 декември) отбеляза спад с 0,3% до 3110. Най-високата стойност на затваряне на SSEС за периода беше в четвъртък – 3140, но днешният (23 декември) спад от почти 1% „изяде“ преднината. Като цяло колебливата седмица за Shanghai Stock Exchange (SSE) се дължи в известна степен и на застрахователните компании. Техните акции започнаха да поевтиняват, следствие на заявките от правителството, че ще бъде затегнат контролът на инвестициите в този сектор. Макар и косвено, това е още една предпоставка за отток на капитали в чужбина и съответно за понижение на курса на юана.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст