Кметът на Поморие: Военният санаториум струва много повече от 6 милиона, готвят масово уволнение

Левове

Община Поморие настоява за спиране на сделката с прехвърлянето на военния санаториум в града от структурата на Военно-медицинска академия към държавното търговско дружество „Вита“ във Велинград. Схема за скрита продажба на много ниска цена стои зад решението на Министерския съвет, заяви кметът на Поморие Иван Алексиев, цитгиран от БНР. Според него оценката на 12 декара земя и 15 сгради край морето не е 6 милиона лева, както твърдят от военното министерство, а много повече: "Независим оценител извърши оценка само на имота.в тази местност един квадратен метър е 394 евро на квадратен метър без ДДС. Сметнете 12 000 квадрата по 500 евро – 6 милиона е само земята.Имот за над 30 милиона лева нашият многоуважаван министър на отбраната  тръгва да го дарява за 6 милиона…"

Морската администрация също иска стопанисването на санаториума и уверява, че ако той им бъде предоставен, ще запази дейността и работните места.

Твърдението, че санаториумът е в лошо финансово  състояние и затова се пристъпва към мярката не отговаря на истината, твърди още Алексиев. Според изчисленията на общината здравното заведение се самоиздържа тъй като 700 000 лева влизат всяка година от работата по НОИ, други 400 000 идват от държавата, а то работи и на свободен прием на високи обороти. Ако премине към търговското дружество обаче ще загуби правото си на прием по осигурителния институт, стана ясно още днес.

Другият проблем, който Алексиев подчерта, е съдбата на 70 служители, за които се подготвя масово уволнение. До 2-ри февруари, когато болницата затваря за ремонт, ще получат предизвестията си за съкращения с уверението, че дейностите ще бъдат до май, когато отново ще бъдат назначени.: "Ако на 2-ри февруари се обяви поръчката, до март и април ще се избира изпълнител. Ами ако има обжалване? А от 15-ти май до 1-ви октомври влизаме в забрана за строителство, няма ремонт на военния санаториум, работите ще започнат от октомври и годината ще свърши.тези хора, на които им се казва, че 3 месеца ще бъдат на борсата, всъщност ще бъдат една година. "

Алексиев уточни, че е направил опит да се срещне с работещите в санаториума, достъпът до там му е бил отказан без разрешение на министъра на отбраната. В общината се получили декларация от името на служителите, че одобряват взетите решение, на на обявнената среща в общината със сандикатите, се явил само един служител, който признал, че има натиск и заплахи над тях. Кметът на Поморие посочи още общинският съветник от БСП Никодим Стоянов, който е началник на административно техническата част на санаториума като единственият, който върви против амбицията на общината да вземе болницата. Позицията на общинския ни съветник не е в ущърб на поморийци, а е интерес на защитата на държавата, заяви пред радио Бургас депутатът Атанас Зафиров. Решението на министерството е единственото възможно за оздравяване на санаториума, твърди той:

"Формулата с този оздравителен план е приемлива. Той по никакъв начин не минава през уволнения, така както ги плашат в момента. Тези хора ще бъдат преназначени. Това, което предлага общината, не виждам нищо друго, освен поредна форма за източване на общинския бюджет. Какво ще се случи? Ще отделим 1 млн. от общинския бюджет и ще възложим на едни наши фирми строителството. Крайният резултат -едни наши хора пък ще ходят да почиват там. Пък едни трети хора ще ги назначим на работа."

Членът на парламентарната комисия по отбрана определи като съмнителна активността в последните седмици  по темата от страна на кмета на Поморие и депутатите от ГЕРБ и посочи като виновник за сегашната ситуация бившия шеф на ВМА генерал Стоян Тонев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст