Пакистан заплаши Израел с ядрена атака заради фалшива новина в Интернет

Атомна бомба

Министърът на отбраната на Пакистан заплаши да отвърне директно на всяка израелска ядрена атака, след като бе подмамен от фалшива новина. Министър Хаваджа Асиф отправи заплахата в Туитър след измислена публикация в AWDNews. Тя бе озаглавена „Израелският министър на отбраната: Ако Пакистан изпрати сухопътни войски в Сирия, ще унищожим тази страна с ядрена атака.“, съобщиха БТА и БГНЕС.

Въпреки нелепия повод, реакцията на Асиф доведе до повишаване на напрежението между Исламабад и Тел Авив. След изявлението на пакистанския военен министър, израелското правителство излезе с официална реакция, че никога не е отправяло подобна заплаха към Пакистан.

Гафът на Асиф, който идва в обстановка на ширещи се в социалните мрежи лъжливи новини, бе разкритикуван в Пакистан. "Ядрената ни програма е твърде сериозен въпрос, за да се оставя в ръцете на запалени по Туитър политици", коментира известният пакистански телевизионен журналист Нусрат Джавид.

Израел има „политика на неяснота“ по отношение на ядрения си арсенал – нито потвърждава, нито отрича съществуването му. Предполага се обаче, че притежава около 100 ядрени бойни глави. Пакистан, който проведе първия си ядрен опит през 1998 г., вероятно има около 120.

Между двете страни все още няма установени официални дипломатически отношения, като режимът в Исламабад е сред враждебно настроените към еврейската държава и не допуска на територията си нейни граждани.

Пакистан остава сравнително неутрален в сирийската гражданска война, въпреки че в Исламабад официално подкрепят режима на президента Башар Асад.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст