ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Колко евродепутати ще бъдат избрани от всяка страна през 2019 г.?

еп европарламент брюксел

Как ще се промени броят на евродепутатите по страни след следващите европейски избори и Брекзит?  Това ще стане ясно на 7 февруари, когато Европарламентът ще гласува предложението си.

Текстът препоръчва общият брой на депутатите да се намали, след като оттеглянето на Великобритания от ЕС влезе в сила, но също така предлага някои страни да получат допълнително места в Парламента. Новите правила трябва да бъдат одобрени от държавите-членки и да важат за изборите през 2019 г.

В момента Парламентът има 751 депутати, което е максималният брой според Европейските договори. Докладът, приет в комисията по конституционни въпроси на ЕП, предлага след Брекзит 27 от 73-те места на Великобритания да бъдат преразпределени на други страни. Останалите 46 места се препоръчва да бъдат запазени за общоевропейски изборни листи или за нови страни-членки. По този начин броят на депутатите, избрани от отделните страни-членки през 2019 г., би бил 705.

При предложеното от депутатите преразпределение на местата нито една страна не би загубила депутати, а някои биха спечелили между 1 и 5 места вследствие на демографски промени. България би останала със същия брой от 17 депутати.

Предложението взема предвид населението на страните-членки и следва принципа на „дегресивната пропорционалност“. Това означава, че страните, които са по-малки по население, следва да имат по-малко депутати в Парламента от по-големите страни. В същото време един депутат от по-големите страни представлява повече хора, отколкото един депутат от по-малките страни. Така депутатите от по-малките страни имат относително по-силно присъствие в Парламента.

Депутатите предлагат новото разпределение да влезе в сила едва след официалната дата на Брекзит, която се очаква да бъде в края на март 2019 г.

Към момента няма точна формула, която да определя колко депутати се избират от всяка страна-членка в ЕС, а само някои общи правила в чл. 14 от Договора за Европейския съюз. Това означава, че преди изборите е необходимо решение на държавните ръководители в ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст