2016-а е била най-топлата година досега

затопляне полярни ледове

Миналата година беше най-топлата досега с големи разлики и температури, достигащи тавана, определен от почти 200 държави като граница на глобалното затопляне, предаде Ройтерс. Това съобщиха от службата за изменението на климата в рамките на програма "Коперник".

Данните са първите от Нова година, които потвърждават много прогнози, че 2016 г. ще надмине 2015 г. като най-гореща година, откакто започва надеждното измерване през XIX век.

Арктика е регионът с най-рязко повишаване на температурите. Много други зони по света, като например части от Африка и Азия, също пострадаха от необичайна за тях горещина. Някои територии от Южна Америка и Антарктида бяха по-хладни от нормалното.

Глобалната температура на повърхността през 2016 г. е била средно 14,8 градуса по Целзий или с 1,3 градуса по Целзий повече от измерената преди индустриалната революция, чието начало беше поставено с широкото използване на изкопаеми горива.

Според изследване на програмата "Коперник" температурите за изминалата година са надминали рекорда от 2015 г. с почти 0,2 градуса по Целзий, в резултат на натрупването на парникови газове в атмосферата и на природното явление Ел Ниньо в Тихия океан, което предизвика отделяне на топлина в атмосферата.

Според изследването единствено през февруари 2016 г. температурите са били 1,5 градуса над нивото от преиндустриалната епоха. Жегата предизвика възникването на горски пожари, горещи вълни, засушаване, наводнения и по-мощни порои, които нарушиха запасите от вода и храна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст