Липсата на еврокомисар от България не е проблем, съобщиха от ЕК

ЕК

Липсата на български еврокомисар не е проблем. Лисабонският договор установява възможността Европейската комисия да работи законно и с по-малко от 28 еврокомисари, обяви говорител на комисията по повод оставката на Кристалина Георгиева и очакваната нова номинация от София на пресконференция, съобщи БТА.

"Установената система осигурява приемственост в стратегиите и политиките в подобни ситуации, когато се изисква време за постигането на съгласие по номинацията за нов комисар, поясни говорителят. Преди няколко месеца имахме подобна ситуация след оставката на британския еврокомисар Джонатан Хил. Мисля, че и сега можем да продължим безпроблемно напред, докато следващият български еврокомисар бъде първо предложен от българските власти, а след това утвърден от председателя на ЕК и назначен от Европейския парламент и Съвета на ЕС", обясни говорителят. 

Той допълни, че кабинетът на Георгиева е разпуснат. Онези членове на екипа й, които са служители на ЕК, се завърнали в дирекциите, откъдето са дошли. Останалите, назначени на временен договор, ще напуснат след изтичане на срока за предизвестие. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст