Дяволски изкушения при поръчките в Хитрино

нирдин исмаил

Месец след трагедията в Хитрино администрацията на пострадалото село е започнала да възлага поръчки без конкурс. Вярно, трябва да се бърза, тъй като положението е извънредно. А и за такива ситуации Законът за обществените поръчки позволява договаряне без предварително обявление. Но случаят е малко по-особен, защото кметът на Хитрино Нуридин Исмаил изведнъж получи достъп до десетки милиони левове. По принцип годишният бюджет на общината е около 7 млн. лв., но за подпомагането й след експлозията на влаковите цистерни се натрупаха над 32 милиона. Около 2 млн. лв. бяха събрани в кампанията на Българския червен кръст, премиерът Бойко Борисов извади още 10 млн. лв., а други 20 млн. бяха специално пренасочени от Програмата за развитие на селските райони.

Впрочем кметът Исмаил тръгна по наклонената плоскост на спорните поръчки още на 16 декември, когато откри процедура за демонтаж на съществуваща ПВЦ и алуминиева дограма и изработка, доставка и монтаж на нова за увредените от катастрофата сгради. В списъка бяха включени зданията на общинската администрация, народното читалище "Пробуда" и Младежкият дом. Дотук добре – възстановяването на разрушенията трябваше да започне възможно най-скоро. Само че поръчката за избор на изпълнител представляваше пряко договаряне без конкурс с карнобатската фирма "К.М.С.България" ООД, която, според писания в интернет, се занимава с… козметични продукти. Нейни собственици са Кемал Юртташ, Каан Юртташ и Ивелин Атанасов. Защо Нуридин Исмаил е решил да се довери точно на това дружество и да му плати 150 хил. лв. без ДДС, не се разбра. Но след като в. "БАНЕКРЪ" съобщи за намеренията му, схемата изведнъж коренно се промени. На 20 декември, когато трябваше да се подпише договорът с фирмата от Карнобат, на мястото на старата процедура беше публикувана нова. Тя пак бе по реда на прякото договаряне, но с различен избраник – шуменската "България Пласт Трейд" ЕООД, собственост на Данаил Иванов. За разлика от "К.М.С.България", тя се занимава именно с изработка и монтаж на PVC и алуминиева дограма. Никак не е за пропускане и фактът, че базата й се намира само на няколко километра от Хитрино, докато Карнобат е от другата страната на Балкана.

От сайта на община Хитрино научихме също така, че на 28 декември по същата схема е била поканена шуменската фирма "Уиткол" ООД да извърши демонтаж на старите и да инсталира нови климатични системи в пострадалите общински сгради. Ще бъдат подменени 30 климатика, като предвидените разходи са 55 хил. лв. без ДДС. Според договора поръчката трябваше да бъде изпълнена до 10 януари, но още няма данни това да се е случило. Иначе "Уиткол", чийто собственик и управител е Бехрин Сейфулов, се занимава основно с вентилационни, климатични и отоплителни инсталации, така че преценката на кмета Исмаил да я покани този път изглежда логична. 

Разходите дотук обаче са скромни в сравнение с обявените на 4 януари нови три процедури. Най-внушителната от тях е за 1 116 000 лв. и предвижда предоставяне на консултантски услуги при разработване и окомплектоване на проектни предложения за кандидатстване по подмярка 7.2 "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" на Програмата за развитие на селските райони. Покана за участие в нея е изпратена само до две компании – шуменската "Инвестиционно проектиране" на Диян Златев и софийската "Профпроект България" на Симона Дачева. Обяснението е, че няма време за стандартна надпревара – документите за кандидатстване по селската програма трябва да са напълно готови до 11 март, за да могат да се подадат преди крайния срок за прием на предложения – 16 март 2017-а.

Кой ще бъде избран ще разберем идната седмица, но отсега е ясно по какво точно ще работят консултантите. Кметът на Хитрино е избрал общо 12 обекта, които да реализира със средства от ЕС. Става дума за реконструкция и рехабилитация на 12 км уличната мрежа в самото село и ремонт на няколко третокласни пътища до съседните населени места, за изграждане и обновление на уличното осветление, за възстановяване, оборудване, обзавеждане и внедряване на мерки за енергийна ефективност на младежкия културен център, за основен ремонт на сградите на Младежкия дом, здравната служба и общинската служба по земеделие и гори, както и за обновяване на сградата на общинската администрация. В списъка са още автобазата, физкултурният салон към СОУ "Д-р Петър Берон" и прилежащите пространства към ЦДГ "1-ви юни". Предвидена е и реконструкция, рехабилитация и благоустрояване на парка, централния площад и зоните за отдих в селото.

Други 324 хил. лв. пък ще бъдат дадени за изработване на технически инвестиционни проекти за изброените 12 обекта. А предопределените победители са отново една шуменска и една софийска фирма – "Консултации БГ" ООД и "Европрограмконсулт" ЕООД.

Излиза, че само за външни експерти и консултанти ще заминат почти 1.5 млн. лв. от пренасочените към Хитрино 20 млн. лв. на Програмата за развитие на селските райони. От документите към процедурите се разбира, че местните власти обясняват прилагането на прякото договаряне с предварително избрани фирми с настъпилите изключителни обстоятелства по смисъла на § 2, т.17 от допълнителните разпоредби на Закона за обществените поръчки, т.е. с влаковата катастрофа. Тя действително е причинила щетите по сградите и околните пространства, но не се вързва с наемането на консултанти, които да разработват проекти по европейска програма, чиято цел не е да преодолява последиците от подобни инциденти, и то причинени от частна компания. "Съществуващата реалната опасност за живота и здравето на хората и за обществения ред е предпоставка за нанасяне на големи икономически загуби и съществени затруднения", казва кметът Исмаил. Само че всички тези проекти ще започнат да се изпълняват най-рано през лятото или дори през есента на тази година, ако въобще бъдат одобрени и за тях се намерят изпълнители.

Съвсем различен е казусът с доставката на топъл обяд за населението на Хитрино. Там спешността е неоспорима и още на 17 януари ще бъде подписан договор с една от двете поканени фирми – "Лора Х 2" и "Чернев". Предвидени са почти 200 хил. лв. за 700 порции обяд и още толкова десерта. Срокът на действие на договора ще е до 30 април или до изчерпване на определените средства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст