НДК представи инвестициите си в подготовката за председателството на ЕС

ндк

Националният дворец на културата представи подготовката си за председателството на България в ЕС. Това се случи с нестандартна арт експозиция от индустриални и технически материали. Директорът на НДК Мирослав Боршош отговори на всички въпроси на предшественика си Христо Друмев

Боршош показа реалната промяна на Двореца през последните две години. Експонатите онагледяват дейностите и инвестираните до момента средства в подготовката за най-важното събитие за България през 2018 г. – Председателството на Съвета на ЕС, чийто домакин ще бъде НДК.

„Председателството е важно, защото колкото повече се затваряш в себе си, в страната си, в къщичката си, толкова по-малко виждаш хоризонта, а председателството е хоризонт, който смятам, че  България заслужава. Ще направим всичко възможно НДК да изглежда така, както страната ни заслужава”, каза изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош и добави, че смисълът не е да посрещнем 20 000 бюрократи от Брюксел, а да излъчим послание и политическата класа трябва да си даде сметка за това. „Не виждаме на този етап нагласа да застанем заедно и да започнем дебата коя България в каква Европа”.

Сред множеството извършени дейности в НДК на стойност 3 900 000 лв. са: дигиталното заснемане, съставяне на технически паспорт на сградата, изработване на идеен проект за преустройството й, обследване за енергийна ефективност и въвеждане на допълнителни мерки, нови енергоспестяващи осветителни тела, текущи ремонти в и около сградния фонд, фасадно осветление и др. Значителна част от средствата са инвестирани и в създаването на знаковите нови пространства на Двореца – ДНК, Театър „Азарян”, „Перото”, които са готови да посрещнат културната програма на Председателството.

Около 4 млн. лв.са инвестирани в нова конгресно-конферентна техника и с близо още толкова е направено първото авансово плащане към фирмата-строител.

Новият етап на преустройството на НДК започна в началото на декември и ще приключи през септември 2017 г., когато Дворецът ще се превърне в най-модерния културен и конгресен център у нас. Мащабният ремонт е на обща стойност 35 млн. лв., от които до този момент е преведена половината сума. „В края на февруари, началото на март трябва да получим и останалите 18 млн. лв.”, отбеляза още Боршош.
 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст