Трима мъже и непълнолетна са осъдени за извършен въоръжен грабеж

Затвор

Предадените на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Силистра трима мъже и непълнолетно момиче, извършили въоръжен грабеж на жена от силистренското село Давидово, получиха осъдителни присъди. Най-тежкото наказание – лишаване от свобода за срок 8 години при първоначално строг режим, състав на Силистренския окръжен съд произнесе за 49-годишния Ангел Ат., който е извършил престъплението при условията на опасен рецидив. 2 години лишаване от свобода при първоначално строг режим ще изтърпи 26-годишният Детелин Д. Неговата приятелка –  непълнолетната Таня Г., бе осъдена на 8 месеца лишаване от свобода с 2-годишен изпитателен срок. Помагачът на участниците във въоръжения грабеж – 30-годишният Тодор Т., получи наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и половина с тригодишен изпитателен срок.

На 28 май 2016 г. в 1 часа след полунощ четиримата отишли с автомобил до село Давидово. Подсъдимият Ангел Ат. разполагал с информация, че жена от селото е получила голяма сума пари от чужбина. За извършване на грабежа той поканил непълнолетната Таня и приятеля й Детелин, на които обещал „да изкарат някой лев“, ако участват. С колата на Ангел, управлявана от Тодор Т., четиримата  пристигнали след полунощ в село Давидково и спрели пред дома на нарочената жертва.

49-годишният Ангел, облечен в полицейска униформа, почукал на вратата и поискал да разговаря с жената. След като влязъл в дома й, той насочил към нея пистолет, накарал я да застане с лице към стената и я ударил. Таня и Детелин, маскирани с черни качулки с прорези на очите и ръкавици, започнали да тършуват в жилището за пари. Взели три мобилни телефона със СИМ-картите им и дебитна карта със записан на нея ПИН-код. Детелин открил златни обици и ги прибрал, без да казва на съучастниците си.

Гласовете на извършителите на грабежа привлекли вниманието на съседка. Жената отишла да види какво се случва. Когато забелязала мъж, облечен като полицай, и маскирани хора, съседката се уплашила и избягала. Друг съсед също видял четиримата извършители и автомобила, с който избягали.

Полицейската униформа и пистолета Ангел оставил пътьом в дома на негов познат заедно с един от мобилните телефони на жертвата. Извършителите направили опит да изтеглят от дебитната карта на ограбената жена, но тя била празна. Детелин продал златните обици на свидетел за 70 лева, които впоследствие били предадени доброволно от купувача.

До осъдителните присъди се стигна, след като четиримата подсъдими признаха всички факти и обстоятелства от обвинителния акт и вината си и поискаха делото срещу тях да се гледа при условията на съкратеното съдебно следствие с цел получаване на по-малки наказания.

Ангел Ат. е осъждан 6 пъти за тежки умишлени престъпления и е изтърпявал ефективни наказания лишаване от свобода, като най-тежките са били 10 и 12 години затвор. Той е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от началото на разследването. Детелин Д. изтърпява в момента ефективна присъда по друго дело, по което бил признат за виновен.

Присъдите на Силистренския окръжен съд подлежат на обжалване  пред Варненския апелативен съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст