Огън, служба не остана!

ГДНП Румяна Бъчварова

В първата си седмица като служебен вътрешен министър Пламен Узунов показа енергия и желание да носи много дини под двете си мишници. В продължение само на четири дни – от 28 до 31 януари, Узунов успя да посети "горещите" гранични пунктове Лесово, Елхово и да обходи южната граница, участва и в церемонията "Пожарникар на годината", бе и домакин на координационната среща в МВР с премиера Огнян Герджиков и с главния прокурор Сотир Цацаров, посветена на подготовката за изборите. Разговаря и със синдикатите в министерството за реформата и отдели време за телефонна връзка с гръцкия си колега Николаос Тоскас заради заплахата от блокада на гръцко-българската граница.

Както и да ги погледнем – все важни и парещи теми. И тъй като е очевидно, че няма време да реши тези проблеми, въпросът е ще успее ли служебният вътрешен министър поне да ги разучи?

Наследството на предшественичката му Румяна Бъчварова не е блестящо – въпреки фанфарната позиция на предишния кабинет, че тя се е справила изключително добре. В началото на годината служителите в министерството са в същата безпътица, в каквато бяха и в поредицата от предишните години. В момента администрацията е в колапс. И очаква да й се стовари дълго рекламираната реформа във ведомството, изразяваща се в преминаването на тези служители от Закона за МВР по трудовоправни отношения според Закона за държавния служител. Това означава раздяла с първа категория труд и със социалните придобивки, които досега администрацията споделяше с оперативния състав.

Батакът с реформата е тотален, а служителите са изпаднали в ступор, тъй като никой от ръководството на МВР не им е разяснил процедурата и времетраенето на този процес. В интерес на истината малко преди да си тръгне, Бъчварова сколаса да пусне за обществено обсъждане в сайта на Министерския съвет и наредбата, която регламентира реформата. Обяснителна кампания сред онези близо 4000 служители, които ще се разделят с досегашния си статут, обаче така и не беше направена. И по тази причина те стоят като в небрано лозе, очаквайки следващият МВР-шеф да поеме щафетата.

Пламен Узунов я пое, като се срещна със синдикатите тази седмица. Съществуващите проблеми са много и сложни за решаване, но няма да пожалим сили да направим необходимото и да начертаем правилната посока, в която да се развива МВР, уверил Узунов представителите на седемте синдикални организации в министерството по време на срещата, инициирана от него. Министърът и синдикалистите са обсъдили административната реформа, която по силата на закона трябва да влезе в действие от 1 февруари. Поради липсата на реакция от синдикатите по повод срещата, остава да повярваме на информацията от пресцентъра на МВР, че двете страни са изразили желание за ефективно взаимодействие и за съвместна работа в интерес на служителите. А Узунов уверил, че ще работи за утвърждаване на авторитета, честта и достойнството на служителите на министерството и изцяло в услуга на гражданите.

Вторият приоритет на Узунов очевидно е работата по затягане на охраната по границите с цел намаляване на бежанския натиск. Неслучайно веднага след като бе избран за служебен вътрешен министър, той цъфна на южната граница. Както обясни, целта на посещението е била да се убеди в ефективната охрана на границата и да се срещне лично с професионалния състав, изпълняващ задачи по защитата й. 

Явно служебният МВР-шеф вярва на народната мъдрост, че е най-добре око да види и ръка да пипне. И че приказките на предшественичката му Бъчварова за ситуацията на южната граница не са достатъчни, за да се изясни проблемът. А както е известно, Бъчварова на прощаване се похвали, че по границата всичко е спокойно. При последната си визита на ГКПП – Брегово Бъчварова коментира, че миграционният натиск на българо-сръбската граница е намалял, а благодарение на инженерното съоръжение на българо-турската граница има средно над 30% спад на  миграционния натиск. Тя цитира и данни, според които опитите за нелегално преминаване на българо-турската граница са с 60 на сто по-малко.

Най-тежката задача, която тегне на плещите на новия министър обаче, е да обезпечи спокойното протичане на изборите в края на март. За тази цел той домакинства и организира среща в МВР, в която участие взеха служебният премиер Огнян Герджиков и главният прокурор Сотир Цацаров. Както информира пресцентърът на МВР, по време на срещата акцентът е бил поставен върху защитата на избирателните права на гражданите, гарантиране на върховенството на закона и съвместните действия на институциите срещу манипулиране на вота.

При встъпването си в длъжност премиерът проф. Герджиков обяви, че кабинетът ще направи всичко възможно да пресече или поне категорично да редуцира купуването на вота. Остава да видим само как ще го направи. Практиката от досегашните избори – било предсрочни или редовни – сочи, че  да се пресече това явление е невъзможно. От всички мерки машинното гласуване изглежда единствената, която дава гаранции за честни избори. Решението на ЦИК да "пусне" такова гласуване само в 500 секции обаче приличаше повече на бойкот. "При произвеждане на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. машинно гласуване се произвежда в 500 избирателни секции в населени места, разположени на територията на страната в 31 изборни района. Адресите и номерата на избирателните секции, в които ще се произведе машинно гласуване, се определят с решение на ЦИК и се публикуват на интернет страниците на ЦИК и РИК", се казваше в решението на ЦИК от 27 януари.

Неслучайно новата "Нова република " на Радан Кънев обяви, че това решение застрашава честното протичане на изборите на 26 март. От ЦИК коментираха, че съдбата му е в ръцете на Върховния административен съд. За чест на ВАС тази седмица решението бе отменено. Проблемът с изборния алъш-вериш обаче остава на дневен ред. И едва ли само за два месеца ще бъде разрешен. Така че единственото сигурно нещо в битието на новия вътрешен шеф Пламен Узунов е краткосрочната му перспектива…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст