Френският Сандърс, френският Корбин

беноа амон

Победата на бившия френски министър на образованието Беноа Амон на първичните избори за президентски кандидат на социалистите показа, че сънародниците му – независимо от политическите си предпочитания – все по-твърдо отхвърлят политическото статукво. Амон спечели съкрушително, с 59 на 41 на сто от гласовете, срещу доскорошния премиер Манюел Валс, смятан от повечето наблюдатели за фаворит. Неочакваният за самия него резултат може да се тълкува само като мощно отхвърляне на наследството на сегашните управляващи, към които се числи Валс и, разбира се, президентът Франсоа Оланд.

Смятан за лява алтернатива на статуквото в Социалистическата партия, 49-годишният Амон често споменава американския сенатор Бърни Сандърс и лидера на британските лейбъристи Джеръми Корбин като свои източници на вдъхновение, и се е ангажирал да модернизира френската левица. Много анализатори смятат, че всъщност това е главната му цел, а по-непосредствената му задача – явяването на президентските избори, е на второ място в приоритетите му.

Запътил се по стъпките на британския алтернативен социалист Корбин, за Амон сега най-важното е да се утвърди като морален авторитет и лидер на френската левица. Още с избирането на Франсоа Оланд за президент голяма част от левите избиратели изразиха разочарование от това, което възприемаха от негова страна като изоставане на социалистическите идеали и приемане на принципите на пазарната икономика. Самият Амон, който заемаше поста на образователен министър в правителството на Валс, бе сред най-активните критици на "десния завой" и затова се задържа на поста си по-малко от пет месеца.

Изпадането му в немилост пред социалистическия естаблишмънт не само не го обезкуражи, но го подтикна да издигне и една от най-радикалните политически платформи, предлагани в неговата партия. На първо място в нея стои приемането на нова конституция, с което да се сложи край на съществуващата от 1958-а Пета република. В Шестата република, която ще я замени, президентските правомощия трябва да бъдат значително орязани и парламентът ще има много по-голям контрол над държавния глава, който ще има право само на един, седемгодишен мандат.

В Шестата република Амон предвижда засилване на пряката демокрация, като всяка петиция, подписана от повече от 450 000 души, ще трябва или да бъде отхвърлена от парламента, или превърната в законопроект. Работното време на трудещите се ще бъде свалено под сегашния праг от 35 часа седмично, макар че самият Амон не уточнява с колко. Сред съществените нововъведения ще е приемането на базов персонален доход от 750 евро месечно, който ще бъде финансиран от акцизите от продажба на марихуана, която междувременно ще бъде легализирана. Друг източник на финансиране на базовия доход ще е "данъкът роботи", при който на всеки използван в производството робот ще бъде определяна фиктивна заплата, върху която "работодателят" му да плаща данък.

Спечелването на президентските избори с такава платформа няма да е лесно. От друга страна, не бива да забравяме, че в целия свят е в подем вълната на издигане на политици, противници на статуквото. Победата на Доналд Тръмп в Америка е само най-известният пример, но заедно с него върви и изненадващо доброто представяне на Бърни Сандърс сред демократите. Без да смятаме Корбин във Великобритания, нима и френската десница бе отмината от вълната? Извънсистемният кандидат Франсоа Фийон предварително бе сочен за аутсайдер пред Ален Жупе и Никола Саркози, но избирателите решиха друго. Французите просто не искат повече да слушат за Жупе, Саркози, Оланд и Валс, и Беноа Амон отговаря на настроенията им.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст