Съдът на ЕС постанови, че помагачите на терористи не могат да получават бежански статут

ЕК

Съдът на ЕС постанови днес решение, според което помагачите на терористите не могат да получават бежански статут. Делото е заведено по молба на Белгия, която отказала на мароканец присъждането на статут на бежанец, след като той бил осъден от белгийски съд за това, че е набирал бойци за Ирак и им осигурявал фалшиви паспорти. Осъденият кандидат-бежанец се числял към белгийското подразделение на т. нар. "Мароканска ислямска бойна група", сочи БТА.

Европейският съд уточнява, че статут на бежанец не се полага не само на извършителите на терористични действия, но и на онези, които се занимават с набиране, организиране, превозване или снабдяване с оборудване на т. нар. "чуждестранни бойци" (пътуващите до държава, различна от страната, в която пребивават или на която са граждани, с цел да извършат, планират или подготвят терористични действия).

Мароканецът е бил осъден в Белгия като участник в дейността на подразделение, предоставящо логистична подкрепа на терористично движение.

През 2002 г. организацията "Мароканска ислямска бойна група" е включена в списъка на ООН за налагането на санкции. Делото пред Европейския съд е заведено, след като белгийските инстанции влизат в спор дали мароканецът може да получи поисканата закрила, при положение че не е пряк участник в терористична дейност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст