Муравей Радев: Да се премахне валутния борд е все едно да се гаси пожар с кофа бензин

муравей радев

Бившият финансов министър Муравей Радев одобри идеята на служебния кабинет за стартиране на процедурата по приемането ни в еврозоната. Той коментира, че това е добра стъпка и призова за широк обществен дебат по темата. Според Радев, плюсовете от членството ни във валутния съюз са повече от минусите.

"Ако започнем процедурата сега, преминаването към европейската валута ще се случи след около 7-8 години.Още не сме готови за това. Не сме готови за влизане в еврозоната, много сме далеч от онова, което трябва да бъдем. Няма гаранция за устойчивост на развитието на България, защото имаме дълбоки структурни проблеми в ключови сфери. В публичната сфера – тази тежко нереформирана бюджетна система е бомба със закъснител", обясни Муравей Радев пред БТВ.

Той добави, че трябва да се направи пътна карта, която всяко следващо правителство да следва стъпка по стъпка. По думите му е необходим и национален консенсус.

"Това, че всичко ще поскъпне много след влизане в Еврозоната не е вярно. Цените и техният размер не зависи от това дали е евро или лев.Търсенето и предлагането са основният критерий.Същото беше и някога, когато ние изтрихме трите инфлационни нули на българския лев – тогава 1000 лв. станаха 1 лв. Тогава 1000 пъти намалихме номинала, имаше същите приказки, но след два месеца имаше дефлация, цените намаляха", посочи бившият финансов министър..

Радев се разграничи от мненията на Иван Костов и Красимир Ангарски по темата валутен борд. "Да се премахне валутният борд е като да се гаси пожар с кофа бензин", отсече експертът.

През седмицата бившият премиер Иван Костов изрази мнение, че България трябва да излезе от валутния борд, независимо от това дали ще влезе в еврозоната или не. Той смята, че паричният съвет е временна мярка, която ограничава възможностите пред Българската народна банка да води цялостна монетарна политика.

Подобни идеи има и Красимир Ангарски – бивш ръководител на работната група за въвеждането на валутния борд. Ангарски твърди, че валутният борд вече пречи на икономическото развитие на страната. Според него ограниченията на Борда водят до загуба на растеж, загуба на вътрешен продукт и ниски доходи.

"Това е теоретичен спор и те го представят в най-неподходящия момент за България – когато бушува такава политическа несигурност.  Не разбирам как политици от такъв калибър не осъзнават тази истина. Може би някакъв теоретичен академизъм ги е обхванал и са се откъснали от практическите неща в живота", коментира Муравей Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст