ЕК има 60 дни да въведе визи за американците, ако не – съд!, настоя български евродепутат

Евродепутатът от БСП от Групата на Социалистите и демократите Момчил Неков обяви в петък

Еврокомисията създава Европа на две скорости, в същото време твърдейки, че иска да се бори срещу това. Тя предпочете да наруши собственото си законодателство дори и след решение на Съда на Европейския съюз, вместо да наложи визи за гражданите на САЩ, с което постави Вашингтон над закона. Това заяви евродепутатът Момчил Неков в пленарна зала във връзка с приетата днес резолюция относно политиката на визова реципрочност на Съюза с трети страни, съобщиха от пресофиса на евродепутата. 

На среща с правната служба на Европейския парламент Момчил Неков е очертал следващите стъпки, които произтичат след приемането на днешната резолюция.

"Европейската комисия има два месеца, в които трябва да предложи въвеждането на визи за гражданите на САЩ, тъй като американците не са предложили конкретен план за отпадане на визите за пет държави членки на ЕС, за които все още трябват американски визи. Посланието е ясно: ако до два месеца Еврокомисията не въведе визи за американците, ще заведем дело в Съда заради това бездействие. Законът е един и важи за всички.“ заяви Неков. 

Той инициира писмена декларация в Европарламента относно визовата дискриминация срещу българите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст