Финансовите акули – глобени с 321 млрд. долара

банки

Банките са платили глоби за 321 млрд. щ. долара от 2008-а насам. Това е станало заради внесените от контролните органи куп обвинения за цял букет от нарушения – от пране на пари до манипулации на пазарите и до финансиране на терористи, сочат данни на Boston Consulting Group (BCG).

Само през 2016-а кредиторите са внесли 42 млрд. долара за различни наказания и това е с 68% повече, отколкото през 2015-а. Тенденцията ще се засили през идните години, защото европейските и азиатските регулатори се борят "да настигнат" американските си колеги, дали лъвския пай от поводите за досегашните обвинения, констатират експертите на BCG в седмото си годишно проучване на финансовия сектор. То бе публикувано в средата на седмицата. 

Изискванията на надзорниците ще се множат въпреки обещанието на щатския президент Доналд Тръмп да отмени приетия през 2010-а закон "Дод-Франк". На негова основа американският сектор на банкови услуги бе префасониран след фалита на "Лиймън брадърс холдингс". Броят на нормативните промени, които банките трябва да следят в ежедневната си дейност, се е утроил от 2011-а – до средно 200 поправки на ден, посочва още в доклада си BCG.

Почти десет години след началото на тръгналата от Щатите световна финансова криза банковият бранш все още не се е възстановил напълно от понесените загуби. И макар финансовите компании да са отчели т. нар. икономическа печалба от 159 млрд. евро през 2015-а (пето поредно годишно увеличение), секторът остава "на червено" с 9 млрд. евро (на кумулативна база, за периода от 2009-а до 2015-а), показват данните на BCG. Консултантската компания изчислява икономическата печалба като разлика между резултатите от оперативната дейност на банките и цената на използвания капитал. 

Европейските кредитори не са реализирали икономическа печалба през посочения по-горе период. Докато щатските им съперници са били "на червено" през последните три години. Банките от Азиатско-тихоокеанския регион, в Южна Америка, в Близкия изток и в Африка са отчитали икономическа печалба през всяка година от 2009-а до 2015-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст