Руски самолети ударили поддържани от САЩ сили в Сирия

самолети сирия

Бойни самолети на Русия и сирийския режим във вторник погрешка са нанесли удари по бойци на подкрепяната от САЩ сирийска арабска коалиция, съобщи американският генерал-лейтенант Стивън Таунсенд, цитиран от Ройтерс. Съобщението му бе обаче опловергано от Москва.

Таунсенд командва международната операция "Непоколебима решимост" против "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Според него ударите били по села край град Ал Баб в северна Сирия.

"Няколко самолета на Русия и режима бомбардираха села, които смятали, че са под контрола на "Ислямска държава, но в действителност там се намираха сили на нашата Сирийска арабска коалиция", заяви генералът.

По думите му сирийските бунтовници "понесли известни загуби".

Американските военни предупредили руските си колеги по специалния канал за предотвратяване на инциденти и самолетите прекратили ударите. 

По-късно руското министерство на отбраната заяви, че руските и сирийските войски в Сирия не са нанесли удари, дори и неволно, по подкрепяни от САЩ сирийски бунтовници, предаде ТАСС.

"Нито един удар по посочените от американската страна райони не е нанасян от руската или сирийска авиация", заяви министерството, цитирано от ТАСС.

Отделно съобщение гласи, че сили, участващи в турската операция "Ефратски щит", включително сирийски бунтовници, са нападнали подкрепяна от САЩ милиция в Северна Сирия. Информацията е от самата милиция, цитира я ДПА.

Сирийските демократични сили, в които преобладават кюрдите, но включват и арабски бойци, съобщиха, че нападението е било извършено близо до сирийския град Манбидж. Те добавиха, че и "Ислямска държава" е нападнала техни части, разположени на юг в същия район.

Турция многократно е заплашвала да нападне Манбидж, опитвайки се да създаде зона за сигурност в Северна Сирия, припомня ДПА.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст