Вишеградската четворка отхвърли варианта за Европа на различни скорости

вишеградска група четворка

Държавите от Вишеградската четворка приеха обща декларация с предложения за бъдещото развитие на ЕС, съобщиха световните агенции.

Декларацията ще бъде представена на специалната среща на върха на съюза в Рим на 25 март.

Това заяви днес на пресконференция във Варшава полският премиер Беата Шидло след среща с колегите си от Словакия, Унгария и Чехия.

В документа се подчертава необходимостта от опазване на единството на ЕС и общия пазар, както и по-голям контрол на страните членки върху процесите на взимане на решения.

Реформата на ЕС трябва да се базира на равенството на интересите на всички страни членки, посочи Шидло, цитирана от Ройтерс.

"Ние сме против разделенията в ЕС и никога няма да се съгласим с каквито и да са разделения, защото това е най-прекият път към отслабването на Европа", добави полският премиер.

Шидло бе подкрепена от словашкия си колега Роберт Фицо, който изрази мнение, че подготовката на срещата в италианската столица е в "жалко" състояние, и пожела тържествената среща по случай 60-годишнината от Римските договори да приеме "ясен текст, със съгласието на всички", предаде Франс прес.

Един от петте пътя, очертани вчера пред Европарламента от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер – за ЕС на няколко скорости, означава – по неговите думи –  "коалиция на желаещите", които искат да вървят напред с бързи стъпки, и други, които ще се присъединят по-късно".

Външните министри на Германия и Франция бяха сред първите, които приветстваха този вариант с думите, че трябва да намерим по-добър начин да отразим различните амбиции на страните-членки, така че ЕС да отговори по-добре на нуждите на своите граждани.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст